Georgikon Fiatal Gazda Klub 2017.03.07.

László Anita
Nyomtatóbarát változat

Az idei félév első alkalma egy kicsit rendhagyó módon zajlott le. A középpontban Ekman László Úr volt.  Itt Keszthely vonzás körzetében, ha valaki a Z+D nevel hallja tudja, mire kell gondolni. Csak hogy tiszta legyen ez egy zöldség-gyümölcs kis és nagykereskedés, ami közel 400 főt foglalkoztat. A meglepődés akkor érkezett mikor László bemutatkozása során elmondta, hogy ezt a vállalkozást apukája alapított és egészen két évvel ez ellőttig az ő családja tulajdonában volt, míg el nem adták egy pénzügyi befektető csoportnak.  A lényeg ebből és az elmondásából is kiderült, hogy elég nagy kapcsolati hálózattal rendelkezik az éttermektől a zöldségeseken át a szállodákig. No de nézzük mi is történik, evvel a rengeteg pénzel, amit László vállalkozásért kapott. Első lépésben vásárolt 50 hektár legelőt a nemzeti park területén, mivel most hús marhatartással szeretne foglalkozni. A vásárolt legelő állapota hagyott némi kivetni valót maga után hisz elég csak annyit megemlítenem, hogy a területről letermelt fából körbe is tudták keríteni a teljes területet és nem csak oszlopoknak volt elegendő a faanyag, hanem rendes karám készünk a vadon nőtt akácból. Csak hogy teljes legyen a történek a területen nőtt bozótból még tizenhat kamionnyi apriték is keletkezett, amit a favágásért cserébe adott oda László a munkásoknak. A terület kitisztítása és körbe kerítése után egy major építése következett. Mivel a nulláról kezdték az építkezést volt lehetőség egy alapos pontos tervet készíteni és az alapján felhúzni az istállókat hisz semmi meglévő épület vagy adottság nem korlátozta őket. Így ebben a szellemben fel is épült egy húsz férőhelyes marha istálló, széna tároló, gépszín, egy kis hús feldolgozó, egy három falas siló tároló, szociális helység és hogy ne csak egyedül tudjon gyönyörködni ebben a csodálatos gazdaságban vendéglátásra alkalmas épület is megvalósult. Ha már van legelő és hely is a jószágok számára ideje volt valami jó genetikájú állomány után nézni. A megfelelő Angusz marhákat a Szélessy birtokról vásárolta, amik besorolásukat tekintve vemhes üszők voltak.  Az első elléseket májusra várják. Technológiát nézve a teheneket a legelőn tartják majd a borjakat választást követően viszik a hizlaldába és miután elérték a vágósúlyt (nem terveznek nagy súlyra hizlalni már csak a fajta adottságai miatt sem) egy külső vágóhídon történik, a vágás majd a fél illetve negyed testeket vissza szállítva a feldolgozóba darabolják tovább. Ez mind nagyon szépen hangzik, csak ha nincs, ki megvegye hiába volt az egész éves munkánk. Most utalnék vissza az előadás elején elhangzottakra, miszerint nagyon jó kapcsolatokkal rendelkezik szálloda illetve étterem tulajdonosokkal. Megoldás kézenfekvő a feldolgozott, érlelt marhahúst ők fogják megvenni és a kör bezárult. Mint az elején már említettem már most tervben van az új vállalkozás fejlesztése. Az plusz irány a falusi turizmus. Ennek alapja már a major építésénél lekerültek hisz László nem egy egyszerű marha istállót épített, hanem egy színvonalas nyugati mérce szerint is kiemelkedő otthont az állatok számára. Az építkezés alatt a falusiak gúnyolták is miatta: miért építesz szállodát a teheneknek??? Hát pontosan, ezért mert ha valaki elmegy oda pihenni, akkor nem egy bűzös legyektől hemzsegő ipari létesítményt találjon. További cél, még hogy ha a vendégek megéheznénk, akkor éhségüket a farmon nevelt húséból tudják csillapítani szóval egy hétköznapi nyelven vett falusi vendég asztal a terv. Az előadás végén kérdésként elhangzott, hogy tervez-e törzstenyészetet alakítani mostani állományából, illetve hogy tiszta vérben vagy keresztezéssel fogja-e tovább szaporítani állományát. Mind két kérdésre igen válasz érkezett, hiszen ez a fajta saját vágásra, ahol a húsminőség az első ez a legjobb megoldás. Avval ellentétben mikor áru termelő teleppel dolgozunk ahol élő súlyban értékesítünk érdemes kihasználni heterózis hatást, amikor két fajtát keresztezünk ez az utód nemzedék teljesítményében (jelen esetben hízékonyság, születési súly) felül múlja a szülői generációt igaz rosszabb hús minőség mellett. Továbbá pedig egy törzstenyészet mindig is nagyobb értéket képvisel, mint egy olyan, ami egyszerű hízó alapanyagot, állit elő. Előadónk nagyon készséges volt minden felmerülő kérdésre nagyon részletes válaszolt, sőt még fel is ajánlotta, hogy van kedvünk akkor meg is tekinthetjük újonnan épült gazdasását.
Második előadónk Payer Ádám volt. Előadásból kiderült, hogy hogyan is gazdálkodnak ők. Családi gazdaságuk Tinnye (itt forgatták az Üvegtigris című filmet) nevezetű településen fekszik a pontosan 30,1 hektárnyi területen. A földművelés szeretete már a vérükben van hisz több generációra visszamenőleg evvel a tevékenységgel foglalkoznak. A felmenők korábban jelentős mennyiségű haszonállatot is tartottak, de ezt mára felváltotta a szántóföldi növénytermesztés és a kertészet. A vetésforgó alapvető elemei a kukorica, búza, árpa, őszi-tavasz árpa, triticale napraforgó és a lucerna. A kertészetet tekintve pedig burgonya vörös-lila és fokhagyma a fő csapás irány.
Erőgépek terén mondhatni jól áll a Payer birtok, hiszen a nagyobb erőszükségletű talajmunkákat egy Lamborgini Prémium 1300-as univerzális traktorral végzik. Kisebb munkákhoz pedig egy Case CS 110-est. Általában forgatásos talajművelést alkalmaznak, amit lassan kezd felváltani a forgatás nélküli bár ez még kísérleti stádiumban van náluk. A vetést bizonyos esetben csökkentett menetszámmal is megtudják oldani hiszen, rendelkeznek egy Ares DRIVE típusú rövid tárcsával, ami után illeszthető egy gabona vetőgép. Evvel a gépkapcsolattal szoktak gabona tarlóba zöldtrágyát vetni, amivel kapcsolatban csak is pozitív tapasztalataik vannak. A kertészeti kultúrákat egy kézi adagolású függesztett ültető géppel végzik, betakarításukra viszont már a tavalyi évben sikerült beszerezni egy vontatott burgonya kombájnt, ami kisebb átalakításokkal a hagymafélékre is alkalmas. A vetésforgóban említettem a lucernát, ezt kör bálákban értéksitik a környékbeli állattartó telepeknek, gabonájukat pedig tárolás után kisebb mennyiségekben adják el a zöldségfélékkel együtt, hiszen aki eljön két mázsa kukoricáét az, ha már az is van a portfólióban fog vinni húsz kiló burgonyát is. Pontosan erre alapozva vártak bele a gomba termesztésbe is, ami szintén jövedelmezőnek mutatkozik. A jövőt tekintve pedig cél a zöldség növények arányának bővítése a gazdaságon belül, mert elég nagy igény mutatkozik térségükben az ilyen jellegű termékekre.

Nyomtatóbarát változat