Corvinus Fiatal Kertész Klub - április 8.

Kálmán Ákos
Nyomtatóbarát változat

A Fiatal Kertész Klub április 8-ai előadásán Nagygál János az Árpád-Agrár Zrt. műszaki vezetőjének előadását hallgathattuk meg. Az előadás során átfogó képet kaphattunk a hazai termálvíz felhasználásának lehetőségeiről.
A termálvíz eloszlása a földön nem egyenletes, de majdnem minden régióban megtalálható egy kevés mértékben.
Termálvizek tekintetében kimagasló adottságokkal rendelkezik a Kárpát-medence. Magyarország legnagyobb hévízfeltáró tevékenységének helyszíne Szentes térsége, ahol Európa legsűrűbb geotermikus mezője is található.
Geotermikus adottságokkal rendelkezik minden olyan felszínre feltörő víz, amelynek hőmérséklete 30oC feletti, és ezt az értéket a felszínen mérjük.
A geotermikus energia hasznosítása több célú lehet.
1958-ban Szentesen kőolaj után kutatva termálvizet találtak, amelyet szociális létesítmények fűtésére, és fürdővízként hasznosítottak. A termálvíz a városban évente 2 millió m3 földgázt vált ki. A geotermikus energiának tehát többcélú felhasználása lehetséges: gazdasági- szociális- és környezeti hatás. Gazdasági hatásként kiemelhető, hogy a pénz a régióban marad, mivel a vizet helyben hasznosítják, és energia import helyett energia exportra képes a régió. Szociális hatása a munkahelyek megtartásában és új munkahelyek létesülésében érvényesül. Környezeti hatása pedig azért fontos, mert a káros anyag kibocsátás csökkenthető (földgáz kiváltásával).
A termálvíz hasznosításának hazai helyzetéről elmondható, hogy fél évszázados tapasztalat halmozódott fel, az ágazat nem ment tönkre és monopolhelyzet sem alakult ki. Az ágazatot sikerült magyar kézben tartani. De az ágazattal kapcsolatban bonyolult jogszabályi háttér alakult ki
Távlati lehetőségként emelte ki az előadó a nagy hatékonyságú hőszivattyúzást, és az olcsó kútfúrási és biztonságos repesztési technológiák továbbfejlesztését.
A hazai energiatermelés 0,6%-a származik geotermikus energiákból. A termálvíz felhasználásában a balneológiai- (gyógyvízként történő felhasználás) 35%-ban, mezőgazdasági -27%-ban és a kommunális fűtési célú felhasználás 5%-ban részesedik.
Az Árpád - Agrár Zrt. 60 ha üvegház és fóliasátor, baromfiólak, keltető, gabonaszárító, irodák és szociális épületek hő ellátásában hasznosítja a termálvizet. A vállalat jövőbeni fejlesztési célja új korszerű termesztő berendezések építése az energiatakarékosság és az energiahatékonyság növelése. A termálvíz szállítása során jelentkező hő veszteséget Isoplus csövek használatával minimalizálják.
Az energiatakarékosság növelése érdekében energiaernyőket építenek ki a növényházakban, a termálvíz tárolására szolgáló puffer tározók kapacitását megnövelik. A régóta működő termál kutakat tisztításával, felújításával a kutak mutatói (hozam, hőmérséklet) javíthatóak.
A kinyert termálvizet a felszínen kialakított tavakban helyezik el. Két tó került kialakításra, az egyiket természetvédelmi célból hozták létre, a másik tavat pedig a vizisportok, szabadidős tevékenységek számára alakították ki.
A második előadó Bakó Dániel fiatal gazda volt, aki saját kertészetét mutatta be. Szentes körzetében a bolgár kertészek megjelenése után komoly kertészeti kultúra kezdett kialakulni.
Az 1970-es években kertészeti telepet építettek szentesen, amely 20 hektárnyi üvegházból állt. A telepet fóliasátrakkal bővítették, melyeket a szekunder termálvízzel fűtöttek.
A Bakó- Kertészeti Kft. 3 generációs családi vállalkozás, amelynek fő tevékenysége a termálvízre alapozott növényházi zöldséghajtatás. A fóliasátrak belmagassága 4,4 méter, amelyeket 40-45 oC hőmérsékletű vízzel fűtenek, a sátrakban légtércsökkentést alkalmaznak a jobb hő gazdálkodás érdekében. A termesztés izoláltan talaj nélkül folyik, a termesztő rendszer automatizált.
A megfelelő klímaszabályozás által minimalizálható a növényvédelmi kezelések száma. A betelepített hasznos szervezetek alkalmazásával, lehetőség nyílik a folyamatos betakarításra. Talpfűtés került kialakításra, amelynek köszönhetően a gyökereknek állandó hőmérséklet biztosítható. A termesztés során fontos a jó fajtaválasztás. A paprika értékesítése TÉSZ-en keresztül történik, hiszen csak több termelő összefogásával képezhető megfelelő árualap a nagyobb vevők kiszolgálásához.
A kertészet saját termálkúttal rendelkezik, amely biztosítja a fóliasátrak fűtűsét. A termálkút 1450m mélységű, 62 oC hőmérsékletű víz nyerhető belőle, és számítógép vezérelt, így szabályozható a víz hőmérséklete.
A termesztés során magyar nemesítők által előállított vetőmagot használnak fel, a termesztett fajtákat helyben beállított fajtakísérletek során választották ki.

Nyomtatóbarát változat