Corvinus Fiatal Kertész Klub - március 19.

Kálmán Ákos
Nyomtatóbarát változat

A március 19-ei Fiatal Kertész Klub előadásán Rózsa Péter biogazdálkodó előadását hallgathattuk meg.


Rózsa Péter 1992-ben kezdett el gazdálkodni. Kezdetben konvencionális módon megtermelt zöldségeket termelt. Majd áttért a növényvédőszer mentes termesztésre. A gazdálkodáshoz szükséges földterületet banki hitelből vásárolta, amelyet mára sikerült teljes mértékben visszafizetnie.
Ma a kertészet 5 hektáron terül el, ahol zömében fóliatakarás alatt folyik a termelés, természetes módon, növényvédőszerek felhasználása nélkül. A fóliák alatt fürkészdarazsakkal, katicabogarakkal, ragadozó poloskákkal és egyéb biológiai módszerekkel védekeznek a káros rovarok ellen. A gazdaság (Virágoskút) szerencséje, hogy, távol esik a megművelt földektől, kertektől - nincs, ahon¬nan a kártevők átjárhatnának.
A bio módszerekkel előállított zöldségek beltartalmi értékei (vitamintartalom, cukortartalom) magasabbak a hagyományos módon előalított zöldségeknél mondja az előadó.  A területen sokféle növényt termesztenek, többek között csicsókát, paradicsomot, paprikát, tököt, dinnyét és padlizsánt. A megtermelt zöldségeteket vagy frissen, piacon értékesítik, vagy pedig feldolgozzák. Konzervet, savanyúságot készítenek a megtermelt zöldségekből. A megtermelt növényeket az ország több pontján (Debrecen, Miskolc, Budapest, Békéscsaba) megtalálható bio piacokon közvetlenül értékesítik, termékeiket az üzletláncok polcain csak elvétve találhatjuk meg.
Gyümölcstermesztéssel is foglalkoznak a gazdaságban. A termesztett fajták zöme a Kárpát-medencében már régóta termesztett fajta, a szükséges oltványokat vagy maguk állítják elő, vagy az ország különböző pontjairól gyűjtik be. A gyümölcsfákat nagy térállással telepítik. A rovarok vagy kórokozók által károsított, külsőleg sérült gyümölcsöket feldolgozzák. Befőttet, lekvárt, gyümölcslevet készítenek a termésből.
Állattenyésztéssel is foglalkozik a gazdaság, a Hortobágyi pusztákon szürkemarhát, bivalyt és racka juhokat legeltetnek, és több száz mangalicát hizlalnak. A területen szamarakat és lovakat is tartanak. A sok keletkezett szerves trágya a földeken felhasználva kapcsolódik be a körforgásba. A tehenektől lefejt tejet egy kis feldolgozóban dolgozzák fel, sajtot, túrót, tejfölt és még sokféle tejterméket készítenek belőle. A levágott állatokat saját húsfeldolgozóban dolgozzák fel. Készítenek füstöltárut, hurkát és kolbászt a húsokból.
Az előállított termékeket a környékbeli városokban előrendelés alapján házhoz is szállítják. De az árú nagy része a bio piacokon talál gazdára.


Szabó Gábor az Axiál munkatársa a permetezés- és kijuttatás technikáról tartott előadást.
A növényvédőszerek kijuttatása során fontos a vegyszerek homogén eloszlása, amelyet a cseppméret is befolyásol. A kijuttatás hatékonyságát a növényállományban elhelyezett indikátor lapokkal ellenőrizhetjük, melyeket a növényállományban egyenletesen kihelyezve (megfelelő magasságban, levél színe, fonáka) képet kaphatunk a növényvédőszer fedettségről. A permetezés során több befolyásoló tényezővel is számolnunk kell, ilyen tényezők a szél a páratartalom és a hőmérséklet.
A kijuttatás során a fúvókákat a növényvédőszerhez és lémennyiséghez kell igazítanunk. A nagyobb önjáró permetezőgépek képesek kisebb lémennyiséggel is megfelelő fedettséget biztosítani.
Az előadás során az önjáró permetezők működéséről is szó esett. Különböző típusú önjáró permetezőgépeket mutatott be az előadó. Az új típusú gépeknél a has magasság és a kerekek távolsága is állítható, megfelelő keretek között. Fontos tulajdonság még a gépek esetében a megfelelő manőverezhetőség és az oldalazó mozgásra való képesség.

Nyomtatóbarát változat