Corvinus Fiatal Kertész Klub - március 4.

Kálmán Ákos
Nyomtatóbarát változat

 Fiatal Kertész Klub március 4-ei előadásán Pájtli József előadását hallgathattuk meg. Az előadás témája a máktermesztés volt. Az előadás elején a mák magyarországi helyzetével ismerkedhettünk meg, hazánkban többféle célra termesztenek mákot, többek között étkezési felhasználásra, gyógyszeripari felhasználásra, kozmetikai alapanyagként, dísznövényként és madáreleségként is.
Hazai viszonyok között kétféle mákot termesztenek, őszi- és tavaszi vetésű mákot. A termésátlagokat az évjárathatás jelentős mértékben befolyásolhatja. A fajták többsége a Földközi-tengeri régióból származik. Őszi mák termesztése esetén 20-25%-kal nagyobb termés várható.
Az őszi vetésű mák esetében fontos a sekély vetés, a kezdeti időszakban a csíranövény megóvása, és a minél nagyobb gyökértömeg elérése. A telet tőlevélrózsás állapotban vészeli át a növény. A mák alapvetően fényigényes. Túl sok csapadék esetén az alkaloida tartalma csökken. A tavaszi mák vetésterülete évjáratonként nagy különbségeket mutat.
A mák termesztése kapcsán a gyomszabályozás kérdése is felmerült. A mák (és minden más növény esetében is) gyomszabályozását már az elővetemény is jelentősen befolyásolja, lényeges dolog, hogy az évelő gyomoktól mentes legyen az elővetemény. A gyomok ellen postemergens módon védekezhetünk.
A gyomnövények közül a pipacs elleni védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet az előadó.
A mák a talajjal szemben igényes, és az egyik leg tápanyag igényesebb növényünk. Különböző fejlődési szakaszokban eltérő tápanyagok szükségesek a növények számára. Az életfolyamatok elindításában, és a gyökérképződésben a foszfor szerepe kiemelkedő. A mák számára szükséges tápanyagokat az előadó két csoportra osztotta fel: építő és szabályozó tápelemekre.
A mák számára nehéz magágyat készíteni, mert a mag ülepedett, megfelelően tömörödött magágyat igényel. A növény keléséhez biztosítani kell nedvességet a talajban. A vetéshez granulált, vagy csírakezelt magot is felhasználhatunk, de mindenképpen fontos a jó csírázóképességgel rendelkező vetőmag.
A tápelemek közül a kén és bór szerepe kiemelt a virágzásban. Jó kondícióban lévő növény esetében a zöld tok megfelelően fejlődik és sok mákszem alakul ki benne. A bór hiánya esetében a növényeknél úgynevezett szívrothadás léphet fel, amikor a tőlevélrózsában lévő levelek pusztulnak el.
A mák nem mélyen gyökerező növény, így a tápanyag utánpótlás egyik jó módszere, az oldat műtrágyák felhasználása, amikor is felvehető formában a gyökérzónában maradnak a tápelemek.

Nyomtatóbarát változat