Corvinus Fiatal Kertész Klub - október 15.

Kálmán Ákos
Nyomtatóbarát változat

Beszámoló az október 15-i klubeseményről
A előadások sorát Polgár Ákos nyitotta, aki Győr közelében termel családjával. 450 ha-on gazdálkodnak, melynek meghatározó része a 40 ha burgonya és 40 ha vöröshagyma előállítása. Beavatott minket a burgonya- és a hagymatermesztés mindennapjaiba. Beszámolt a magyarországi termesztésről, a technológia sarkalatos pontjairól, az öntözés fontosságáról, az értékesítés nehézségeiről.


Őt követte a Yara Hungária Kft. képviseletében Gyuricza Kálmán, aki a Yara termékekről, azok felhasználhatóságáról beszélt. Megemlítette a különböző kultúrák tápanyagigényét, mik a tápanyag utánpótlás sarkalatos pontjai. Kitért a különböző elemek kijuttatására, azok mennyiségére.


Az Axiál Kft. képviseletében Umenhoffer Péter beszélt a precíziós gazdálkodásról. Előadásában összehasonlította a különböző GPS alapú rendszerek előnyeit, hátrányait. A legmodernebb technológiai alkalmazásával 2-3 cm pontosság is elérhető. Beszélt az automatakormányzás hasznosságáról. Ezen rendszerekkel gázolajat, műtrágyát, vetőmagot, növényvédőszert, időt lehet megspórolni. Egy 1000 ha-os növénytermesztő gazdaságban pl.: akár egy-két éven belül is megtérülhet ez a beruházás.

Végül a napot Koronczai Rita zárta, aki a Yara Generáció programot ismertette. Bemutatta a Yara céget, beszámolt a program eddigi sikereiről. Az Egyetemünkről 2 hallgató sikeresen részt vett a programban és ennek során elutazhattak a Yara egyik kutató közpántjába.

Nyomtatóbarát változat