Első nap a Benedek Gyümölcs Farmon

Csikósné Ladány...
Nyomtatóbarát változat

Ma végre sikerült eljutnom az engem fogadó gazdához, Benedek Orsihoz. Már hónapokkal ezelőtt felvettem vele a kapcsolatot, de  családi okok miatt elhúzódott a találkozásunk.

Orsi nagyon kedvesen fogadott és a bemutatkozás után már indultunk is a földekre. Nagyon lelkesen és sok-sok szeretettel beszélt a gazdaságukról. Elmodta, hogy a '90-es évek közepén édesapja kezdett gazdálkozdásba. Akkor még csak szamócával foglalkozott, de időközben bővítették a gazdaságot. Ma már meggyel, málnával, ribizlivel is foglalkoznak. Próbálkoztak egressel és feketeribizlivel is, de nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. 

Sajnos a "késésem" miatt a meggyszüretről és a szamóca szedésről lemaradtam, de a málna szedésének a munkálataiba be fogok tudni csatlakozni. 

Először is a területről. A számokkal hadi lábon állok, de ha jól emlékszem ez a terület, amit ma megmutatott nekem Ecséd határában, egy 27 hektáros terület. Itt található egy tíz évnél idősebb meggyes, egy tavasszal telepített meggy ültetvény, egy nagyobb tábla málna, valamint szamóca. A terület egyik legmélyebb pontján, kialakítottak, egy mesterséges tavat, valamint az öntözéshez szükséges hálózatott. Az öntözőrendszert úgy építették ki, hogy azzal a leghatékonyabban tudjanak öntözni. A táblák mérete, valamint a sorközök is az öntözőrendszerhez vannak igazítva. 

Nagyon nagy gondot fordítanak az ültetvények gyommentesítésére. Az évek során, ahogy fejlődött a gazdaság, lehetőségük volt gépek vásárlására. Így saját gépeikkel művelik a területeiket. 

A meggyszüretet rázógépekkel végezték. A fák gondozására egy metszőgépet vásároltak, de a nagyobb metszéseket kézimunkával lehet csak megoldani. A meggyet a feldolgozó iparnak adják el. 

A szamóca szüret kézimunka igényes. A friss piacra viszik ki a gyümölcsöt, de a végén marad a szeszipar számára is. 

A szamóca ültetvényeket kb. 4 évente telepítik át. Az addig használt területeket ilyenkor pihentetik. Elmondta, hogy a szezon végén, az ültetvényt, lekaszálják, leégetik. Ilyenkor a táblán lévő szalma és gyom elég, de a szamóca a gyökeréről újra kihajt. Erre azért van szükség, hogy a növények ne az indaneveléssel foglalkozzanak, hanem erőss, egészséges növényként teleljenek át. A területet tavasszal szalmával borítják. A szamóca táblákban a sorközöket gépekkel tartják gyommentesen, de a sorokat kézzel gyommentesítik. Műtrágyával és levéltrágyával trágyáznak.

A málna szedését kézimunkával végzik. A friss piacra és a feldolgozó iparnak is adnak el. A málnát ősszel teljesen visszametszik, a sarjakon hoz termést a következő évben. A málna termesztéséhez, egy támrendszert építettek. Ez úgy néz ki, hogy kb. 1 méter magas T alakú oszlopok között egy 4 soros, 15x15-ös háló van kihúzva. Ezekbe a négyzetekbe vezetik bele a vesszőket. A sorközök itt is szépen rendben vannak tartva. 

A gazdaság fejlődését nagyban segíti, hogy a pályázati lehetőségeket amennyire csak lehet kihasználják. 

Amit ma láttam a gazgaságból, az nagy szakértelemről, hozzáértésről, és a föld iránti szeretetről tett tanúbizonyságot. Orsi végig lelkesen és türelmesen válaszolt a kérdéseimre. Nagyon örülök, hogy megismerhettem őt. 

Sok-sok mindenről beszélgettünk még a gazdasággal kapcsolatban, de annak a hihetetlen mennyiségű információnak még egy kicsit "ülepednie" kell. Az elkövetkező bejegyzések írása során próbálom majd a kapott információkat megfogalmazni és leírni. 

 

 

Nyomtatóbarát változat