Georgikon Fiatal Gazda Klub - 2014. október 13.

László Anita
Nyomtatóbarát változat

2014. október 13-án a Pannon Egyetem Georgikon Karán megrendezésre került a 2014/2015-ös tanév őszi szemeszterének első Georgikon Fiatal Gazda Klubalkalma, ahol az Axiál Kft-től Lisz Péter, illetve Barcza Balázs, gazdálkodó tartott előadást.

Az első előadást Lisz Péter tartotta az AXIÁL Kft. képviseletében. Előadása a Monosem szemenként vetőgépekről-, és sorközművelő kultivátorokról szólt. Elsőként bemutatta az Axiál Kft történetét napjainkig, majd rátért a fő témára a Monosem szemenként vetőgépekre. A Monosem vetőgépeket Magyarországon szerelik össze, tehát hozzánk csak alkatrészként jön be. Magyarországon 1996-óta forgalmaznak Monosem vetőgépeket.
Az előadó bemutatta az NG Plus koncepciót, ami a vetőgép sokoldalúságára utal. A vetőgépek tervezésekor arra is figyeltek, hogy szélsőséges körülmények között is biztonságosan (dupla tárcsás sornyitó rendszer) tudjanak vetni a gazdák, illetve egyazon vetőgéppel több növényt is el tudjanak vetni. Péter külön említette a vetőgépek paralelogramma függesztését, ami fontos a vetőkocsik mozgásánál. Mivel a talajfelszín nem egyenletes, így szükséges a vetőkocsik lengéscsillapítása, hogy ne „pattogjanak” és e megoldással biztosítsák az egyenletes vetést. A Monosem egyik újítása a „gazda ujja” megoldás, ami egy tömörítő kereket jelent. Ezzel az újítással javul a talaj-mag kapcsolat, így a csírázás és a kelés gyors és egyöntetű lesz. A kereten elhelyezett műtrágya illetve Microsem adagoló biztosítja a starter műtrágya-, talajfertőtlenítőszer- illetve gombaölőszer vetéssel egy menetbeli kijuttatást. A különböző sortávolságú növényekhez könnyen, 5 órán belül át lehet szerelni a vetőkocsikat, így cukorrépát, kukoricát, szóját, repcét is el lehet vetni egyazon vetőgéppel. Említés esett a sorközművelő kultivátorokról is.

Második előadást Barcza Balázs tartotta, aki otthon családjával, és kedvesével, Kecskés Borbálával 180 hektáron gazdálkodnak. Gabonanövényeket, napraforgót, kukoricát és tönkölybúzát termesztenek. Ezek mellett homoktövisből készítenek ivólét, illetve magőrleményt, szőlőmagból olajt illetve őrleményt állítanak elő. Balázs próbálkozott amarant termesztéssel is. A szántóföldi növénytermesztés mellett sertés-, és kecsketenyésztéssel illetve lótartással foglalkoznak. Mint sokan mások, ők is ajándék kocával illetve anyakecskével kezdtek, ami adott nekik motivációt a továbbiakban. Bori a kecsketenyésztés egyik termékét a kecsketejet falvukban, Várvölgyön értékesíti, illetve a kecsketejből ízletes sajtokat (fűszernövényes, füstölt) is készít. A vágósertéseket egy kisüzemi vágóhíd vásárolja fel.
Balázs törekszik a korszerűsítésre, állattartó épület létesítésére, illetve gépparkjuk újítására. Balázst nemrégen megválasztották Várvölgy polgármesterének, így közelebb került egyik nagy céljához: Jó példák segítségével fellendítse Várvölgy közösségi életét, és hogy visszahozza a fiatalok körébe a gazdálkodást.
Az előadások közben a meghívottak fröccsöt és pogácsát fogyaszthattak.

Köszönjük szépen a színvonalas előadásokat!

Nyomtatóbarát változat