Georgikon Fiatal Gazda Klub 2016.04.12.

László Anita
Nyomtatóbarát változat

2016. április 12.-én megrendezésre került a 2015/2016 tanév II. szemeszterének záró Fiatal Gazda Klubalkalma, ahol Kovács Júlia, II. éves Mezőgazdasági mérnök szakos hallgató családi gazdaságukról tartott nekünk előadást.
Júlia egy idézettel kezdete az előadását: „Áldott vagy Urunk, mindenség Istene, mert a te bőkezűségedből kaptuk a kenyeret. Felajánljuk neked, mint a föld termését és az emberi munka gyümölcsét. Ebből lesz számunkra az élet kenyere.
Mindenkiben kell lennie egy kis hitnek, szükség van fohászra, mert anélkül nem fog teljesülni, amit szeretnénk.
Júlia Vasasszonyfán él, családjával. Vasasszonyfa egy közel 400 lakosú mezőgazdasági falu, a közelben ma már átalakult, de jelenleg is működő MGTSZ-el. Édesapja mezőgazdasági gépszerelőként végzett, majd a közeli termelő szövetkezetben 11 évnyi munka után, sok tapasztalatot szerezve 2003-ban belevágott saját gazdasága kialakításában. Elsőként egy üzemképtelen 50-es MTZ traktor került beszerzésre, majd szétszedte csavarjaira, javította és rakta össze. Ez a traktor volt az, ami hozta azt a jövedelmet, amiből tudták fejleszteni a gépparkot. Később beszerzésre került egy ZETOR 6245-ös, illetve egy arató-cséplő gép is, egy CLAAS Dominator 66-os. Vállalták a kockázatot, s mertek lépni, mivel a faluban nincsen másnak kombájnjuk így az aratási szezonban nem mindig akkor érnek oda hozzájuk a bérgéppel, amikor az ideális lenne, így került sor a gép megvételére. Később a ZETOR le lett cserélve egy CLAAS Axos 320-ra illetve a kombájn is egy nagyobbra, egy CLAAS Dominator 98 SL-re.
Jelenleg 35 Ha-on szántóföldi növénytermesztést végeznek. Földjeiken búzát, árpát, repcét, szóját és kukoricát termesztenek. A betakarított terményt a közeli szárítóba viszik.
Nemrég szereztek be egy kombinált Güttler hengert, amelyen található egy simító sor, kultivátor kapák és egy záró hengersor. Ezzel a munkagéppel a vetőágy előkészítéstől, a tavaszi illetve vetés utáni hengerezésen át a tarlóhántásig minden  feladatot el lehet végezni, mert minden egyes elemet külön-külön lehet használni.
Hosszú távú terveik közt szerepel homlokrakodó, traktor, vetőgép és növényvédelmi gép beszerzés, valamint fölterület vásárlás.
Júlia jelenleg mezőgazdasági mérnök szakon tanul, későbbi tervei közt szerepel a Növényorvos mesterszak elvégzése, így a növényvédelmi feladatokat el fogja tudni saját maga végezni ezeket a feladatokat a gazdaságukban.

Nyomtatóbarát változat