Georgikon Fiatal Gazda Klub - Február 17.

Kálmán Ákos
Nyomtatóbarát változat

A 2013/2014-es tanév II. félévében, február 17.-én tartottuk meg az első, nyitó Klubbot a Pannon Egyetem Georgikon Kar Pethe Ferenc Kollégiumában.
Az első előadást a Syngenta Kft.-től Dr. Nagy Viktor szántóföldi technológiai szakértő (Field expert) tartotta „Új dimenziók a kukoricatermesztésben” című előadásával. Az előadó a Georgikon Karon végezte tanulmányait és doktori fokozatát is itt szerezte meg. Az előadásában első részében rámutatott a szántóföldi növénytermesztéskor felmerülő anomáliákra (szélsőséges időjárás, új kártevő, kórokozók megjelenése, kiszámíthatatlan felvásárlási árak), és, hogy ezekhez hogy tudunk alkalmazkodni a Syngenta által előállított új kukorica hibridekkel és növényvédőszerekkel. Kitért arra is, hogy az EU a közeljövőben korlátozni fogja a növényvédőszer-hatóanyagok számát, ami nagy veszélyt jelent.
Ezt követően egy új szert és annak hatását mutatta be és támasztotta alá meggyőző kísérletekkel pl. a Quilt Xcel gombaölő szer, melynek azoxistrobin hatóanyaga késlelteti az öregedést, csökkenti az időjárás okozta stresszt, növeli a fotoszintetikus aktivitást (nagyobb zöld tömeg) és hatékonyabb vízhasznosítást tesz lehetővé.
Rovarölő szereknél az új Ampligo nevű készítmény lett bemutatva. Ezzel azonnali taglózó és elnyújtott hatást vihetünk végbe a kukoricán, fenológiai stádiumtól függetlenül.
Gyomirtó szereknél a magról kelő gyomok ellen a Lumax és a Calaris Pro lett megemlítve, amely széles hatásspektrumú és szuper szelektív tulajdonsággal rendelkezik.
Ezt követően az előadás lezárásaként összegezve lettek a növényvédelmi technológiák.

Második előadónk Béres János volt, aki bemutatta családi gazdaságukat. 1990-es években kezdték a gazdálkodást a Somogy megyei Berzencén. Eleinte Burgonyával, majd később húshasznú szarvasmarha tartással és almatermesztéssel is foglalkoztak. 88 ha-on folytatnak szántóföldi növénytermesztést, döntő többségben kukoricát (21 ha) és búzát (19 ha) termelnek, burgonyát 7 ha-on. Állattenyésztési részen a termelésben 106 db anyatehén van jelenleg 90 db növendékkel és emellé társul 78 ha legelő. Almatermesztést 7 ha-on folytatnak 12t/ha termésátlaggal.
Ezt követően beszélt nekünk a burgonya termesztés technológiájáról, a gépparkról, a személyes tapasztalatairól és végezetül a piacról.
Az előadó ezúton is elnézést kér, hogy előadását ülve tartotta, mert előtte nap bokasérülése történt.
Az előadás közben a vendégek kedvükre ehettek medvehagymás pogácsát és ihattak Barcza Balázs által minőségi fehérbort.
Az előadóink nagyon jól felkészültek, ezúton is köszönjük, hogy vállalták!

Nyomtatóbarát változat