Szent István Egyetem Budai Campus Fiatal Kertész Klub 2016.04.26.

László Anita
Nyomtatóbarát változat

2016. április 26.
SZIE-Budai Campus Kertészklub III. eseménye
Bendek Borbála (BenedekGyümölcsfarm) – Bogyósok termesztése egy családi gazdaságban
Terület elhelyezkedése: Márta alja, Nagyréde. Bogyós termő vidék. 1995 első szamóca telepítés. 2000-2001 még több terület bérelnek. Elvadult alma, újra termővé tétele, több gyümölcs telepítése: meggy, ribiszke, málna. Elsőként nyerték el a Kiváló Magyar Élelmiszer címet friss termékként.
Napjainkban 180 ha-on folytatnak gyümölcstermesztés, nagy része meggy, szamóca ~15ha. Majdnem minden gépesítve van. Gépkihasználás érdekében telepítenek gyümölcsöt, pl alma. 2010-ben késztermék előállítás: gyümölcslevek, szörpök.
Területeket bérlik, öntözhető az összes föld, ez nagy beruházás volt, de így a leghatékonyabb a termelés. Víztározó – egyszerre 2ha-t lehet locsolni. Az új terület alma, meggy még nem öntözött. Alapanyagtermesztést próbálják fejleszteni. Értékesítés előként a szamóca, annak nagy része direkt értékesítés (kb 5 éve) Nagyrédéhez közeli városokban. Termelői piacra is mennek (Budapest és vonzáskörzete)
Szamóca:
Termesztés: Klasszikus módon, síkművelés, szalmával takart, esőztető öntözéssel-> jó mikroklíma. Fátyolfóliás takarása az ültetvény egy részének. Azért, hogy az érési idő, szezon kicsit széthúzódjon. Legjobb fajta Honeoye. Amerika fajta. Hajlamos elaprósodni. Vigyázni kell a lisztharmattal, szerencsére ez a fajta nem túl érzékeny.
Palánta: 9,5 eurocent/ 24mm-es frigópalánta, Németországból, 30.000 darab egy ha-ra.
Méhek – beporzás – egységes a szamóca és nagyobb
Növényvédelem: Fajta választás. Micosphaerella - alig gond. Bundásbogár – nagy kárt tud okozni, fehértálas csapdásázás, permetezés, ha szükséges, Bimbólikasztó – budásbogárral együtt lehet védekezni. Botritisz – mindennnek a titka a szalma, jó vastagon betenni a virágzatok alá, muszáj permetezni. Éjszakai öntözés, reggelre felszárad nincs gond a levélnedvességgel, emiatt nincsenek is atkák.
Betakarítás, félkilós/80dkg dobozkákba, amik rekeszben vannak. Végig szednek egy sort.
Málna:
Kézi munkásoknak egész szezonban legyen munkájuk.
Sarjon termő málna, sikeresen termeszthető. Fajtával probléma van (lengyel fajták) nem bírja az itthoni meleget és a napot, foltok lesznek a termésen. Árnyékolóval lehetne megoldani.
Fajta: Polka – folyamatosan hosszan terem, szüret július-október, napégés gondot okoz
Növényvédelem: szüret után lekaszálva, az az évi hajtáson hossza a termést, ez kedvező növényvédelmi szempontból, Didimella, málna vesszőszúnyog nincs. Sodrómolyokra oda kell figyelni, alkalmanként felmerülő. Botritisz nagy gondot okoz, csak az ellen permeteznek.
Termesztés: öntözés nagyon fontos
Betakarítás: nehézsége – még aznap értékesíteni kell, próbálják növelni a direkt értékesítést. Feldolgozós partner, pálinka feldolgozás, hűtőipar, cukrászat.
Ribiszke:
Az egész termesztés gépesíthető. Frissen ribiszkét nagyon nehéz eladni. Feldolgozó iparnak értékesítnek.
Fajta: Jonkheer van tets, Rovada, Detvan (fekete azért nincs, mert a légköri azályt nem bírja)
Növényvédelem: levéltetű problémás, sodrómolyok, üvegszárnyúribiszke lepke nagyon nagy gondot jelent – van feromonos légtértelítés, csak az értékesítési ár nem fedezi.
Ápolási tervek: 30ha. Rotálva 10-10-10ha évenként visszavágva, 2-3 évig nincs termés

Zsiga Ákos (Raiffeisen Agro) – Egy integrátor szerepe egy gazda életében
Szántóföldi kultúrákkal foglalkoznak.
Partner: együttműködő személy, aki félként viselkedik, hozzájárul egy közös cél sikeréhez. Mind a két fél győztesként jön ki. Közös célért dolgoznak.
Integrátor: egy termeltető, aki kötelezettséget vállal arra, hogy a betakarított terményt megveszi egy előre meghatározott áron és időben a termelőtől. A termelő, aki kötelezettséget vállal arra, hogy a meghatározott mennyiséget és minőséget rendelkezésre bocsátja.
Sok tevékenységet szűkíthetnek, és sokat szélesíthetnek. Vannak olyan integrátorok, akik csak egy növénykultúrával foglalkoznak, vannak, akik többféle kultúrával foglalkoznak.
Integrátor=Nagykereskedő?
Nagykereskedő egyirányú értékesítést folytat.
(KITE Zrt., IKE, országos cégek, mezőgazdaságban dolgoznak, integrátor tevékenységet folytatnak.)
Integrátoroknak is számos változáson kell keresztül menni. Változik a technika, technológia. Nő az igény. Változik az időjárás, ezeket a problémákat azonnal le kell reagálni.
Ha a partner válaszút elé kerül, ezt az integrátornak meg kell válaszolnia, ehhez szükség van egy jól működő csapatra.
Integrátor feladatai: térbeli különbségek áthidalása. Beszerzés: összegyűjti a gyártótól a gyártói termékeket, amiket a saját raktárában raktároz, és eljuttattja a végfelhasználóhoz. Időbeli eltérések áthidalása. Raktárból fogyó termék pótlása. Piac kutatás. Klimatikus, technológiai eltérések. Akkor működik jól egy integrátor, ha az eltérő igényeknek megfelelően tudja biztosítani a termékeket.
Ha már minden biztosított, akkor az árut el kell juttatni a partnerhez. Integrációs szerződés: a szerződött partnernek az adott növényre egy előre egyezettet hozam van lekötve és annak az értékéből kap ellenértéket, input anyagot. Másnak nem adhatja el. Input anyag lehet növényvédőszer, műtrágya, vetőmag. Biztosan megtermelt átlag hozamra kötnek szerződést. Mindig a kint dolgozó szaktanácsadó felelőssége felmérni, hogy mekkora területre érdemes fedezetet kötni. Termény fedezet, független az inputtól, mindegy milyen növénykultúra, szeretnék betenni a terményfedezetet a korábban megvásárolt input anyag mögé. A két fél számlái kiegyenlítik egymást. Termény fedezet a már meglévő adott számla mögé. Finanszírozási együttműködéshez (nem készpénzzel fizet) cégvizsgálatot végeznek. Bank biztosítja a céget x forintig. Jelzálog szerződés, biztosíték a megvásárolt termény mögé.
Kevés integrátor van közvetlen kapcsolatban felvásárlóval. Tovább értékesítenek ők is.
Sikeres szaktanácsadó: végzett agrármérnökök, jó előadókészsége legyen, kellő retorikai ismeretekkel rendelkezzen, vizuális eszközöket használjon, merjenek javasolni, személyre szabott ajánlatokat tegyen, nyomon kövesse a folyamatokat (állományszemle).
Raktárok, beszerzés, logisztika, nagy szerepe van a területen dolgozó szaktanácsadóknak (bizalmat építsen ki), mindkét félnek ugyan az a célja, együtt tudjanak dolgozni, hogy a felmerülő problémákat leküzdjék.
Raiffeisen Agro: 1996 óta, szövetkezeti rendszerben működik. 30 milliárdos éves forgalommal. ~120 embert foglalkoztat Magyarországon. Foglalkoznak vetőmaggal, terménnyel, növényvédelemmel, üzemanyaggal (gázolaj), műtrágyával, gépalkatrésszel. 20 növényfaj kb 80 fajtájának saját tulajdonosa, ezek java részt őszi kultúrák.
Óvári egyetemen egy kihelyezett mintagazdaságot tartanak fent.

Szabó Adrienn – pályázatíró

Főállású méhész, mellette pályázatíró, oktató. Cikkírást is vállal. Egyéni vállalkozó. Fiatal gazda pályázat nyertes, tavaly járt le az 5. év.
Rövid bemutatkozás: Váci szakközépiskola: közgazdász, külker. Gyöngyösi főiskola: pénzügyi szakirány, győri egyetem: EU tanulmányok. Aranykalászos képzés, méhész tanfolyam. Üzleti tervezés, pályázat írás tanfolyam. Vállalkozások alapítása, gyógy és fűszernövény termesztő.
Jogosítvány megszerzése.
MVH-nál dolgozott, fél évet a jelentésen 5 év a pénzügyi igazgatóságon. Mikor megnyerte a fiatal gaza pályázatot, ott hagyta az MVH, utána egyéni vállalkozó lett. Méhészkedéssel kezdett el foglalkozni.
Pályázatírás, tanácsadás (Agrya megkeresése), cikk írás támogatásokról méhészetben.
Méhegészségügyi felelős, helyi önkormányzatnál segít önkéntes munkával.
Nemzetközi diákcsere program, Vidékkaland program, Mézesreggeli – óvodások reggeliztetése.
Fiatal Gazda pályázat:
2016-tól:
Elektronikus úton kell benyújtani, ügyfélkapu kell
40 000 euró (75-25%, 36 hó) 3 év elteltével lehet a maradék 25%-ot igényelni
41. életévét nem töltötte be
Kaphatott támogatást, kivéve egyéni vállalkozóként kapott támogatás
Agrárvégzettség
Lakóhely (tanya, hátrányos helyzetű település)
Foglalkoztatott/Főállás (4. évtől mindenkinek kötelező)
Bio (plusz pont jár érte); TÉSZ/TCS (tagság megszerzése)
Megújuló energia; Energiahatékonyság
Környezeti szempontok
Minőségrendszer
Minőségbiztosítás (beadásra meg kell lennie a tanúsítványnak)
Kertészet/állattartás (jár érte a plusz pont)
6-25 ezer STÉ üzemméret beadásra
6 hónapnál nem régebben egyéni vállalkozó vagy meglévő cégben kizárólagos tulajdonosság és ügyvezetőség (vissza kell adni az egyéni vállalkozóit)
5 évnél nem régebben kezdett gazdálkodni
Mg. bevétel: 4. évben előző évi bérminimumot kell produkálni
Kötelező képzés (másfél nap képzés)

Vidékfejlesztési program

Sokszor nem tudja az MVH mik a válaszok, mert a minisztérium írta ki.
Fiatal gazdaként sok előnyt lehet szerezni (5 évnél nem régebben gazdálkodók számára):

Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek (kötelező képzések is)
•Bemutató üzemi programok
•Szakmai tanulmányutak, csereprogramok, gyakornoki programok
•Egyéni és csoportos szaktanácsadás
•Szaktanácsadók továbbképzése
•Kertészet korszerűsítése: ültetvénytelepítés, gyógy/fűszernövény-termesztés, gombaház/hűtőház, üvegház/fóliasátor + technológia-fejlesztés öntözéssel + kertgép*
•ÁTK Trágyatároló; ÁTK szarvasmarhatartóknak, sertéstartóknak, baromfitartóknak, juh/kecsketartóknak, „sima” (lófélék, húshasznú galamb, strucc+emu, méh, bivaly, fürj, nyúl, csincsilla)*
•Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése* (nem csak kertészei ágazatban lehet pályázni)
Magasabb intenzitás: ÁTK, Kertészet korszerűsítése +
•Innovatív projektek beruházásai – mezőgazdasági termelés fejlesztése*
•Kisméretű terménytárolók és szárítók*
•Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése*
Értékelési többletpontszám:
•Minőségrendszerhez való csatlakozás*
•ÖKO-ra áttérés; ÖKO fenntartása
•Tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás*
•Innovatív projektek megvalósítása*

Vidékfejlesztési programon kívül:
Fiatal mezőgazdasági termelő támogatása
Tera pályázatban 25%-al többet kaphatnak a fiatal gazdák
Tanyaprogramban 15%-al magasabb intenzitás.
Földbérletnél pluszpont jár, földvásárlásnál elővásárlásnál előnyt elveznek

A VP beruházási jogcímeknél döntően az alábbiak szerepelnek:
-beadhatja mezőgazdasági termelő: őstermelő, mezőgazdasági tevékenységgel egyéni vállalkozó is
-6000 euró STÉ üzemmérettel kell rendelkezni tavalyra (kivéve pl. ÉLIP (élelmiszeripari páylázatok), Vidéki térségekhez kapcsolódó pályázatok (3000-6000 STÉ között), területalapú támogatások) (kamara oldalán van a kalkulátor, amivel megnézhetjük)
-előző éves árbevétel több mint 50%-a mezőgazdasági eredetű
-Pest megyében 40%-os támogatás, Pest megyén kívül 50%
-fiatal gazdáknak (nyertesek és 40 év alatti, agrárvégzettségűek) +10% az előzőekre
-kollektív beruházásnál, ha 5-en összeállnak, előzőekre +10% (tehát akár 70% is lehet)
-van előleg 50% (de kell biztosíték, pl. bankgarancia, készpénzletét...)
-24 hónap a megvalósítási idő + 5 év a fenntartási időszak (pénzügyi elszámolástól 5év)
-teljes lezárt üzleti év (12hónap) kell, fiatal gazdáknál sima lezárt év elég (ÉLIP-ben teljes)
-pluszpont a következőkre jár: TÉSZ/TCS tagság, szociális szövetkezeti tagság, biogazdálkodás, minőségrendszer (védjegyek, Hírős magyar termék, pályázaton kell nyerni, hogy használhassuk), minőségbiztosítás (HACCP a legolcsóbb) (üzleti tervben), megújuló energia (napelem, napkollektor), energetikai javulás elérése (tervezővel kell igazolni), környezeti szempontok érvényesítése, kedvezményezett járás (mindig a fejlesztés helyét nézik), foglalkoztatott vállalása
-ÉNGY-en (építési norma gyűjtemény) kívüli tételekre és gépekre 3 árajánlat beadása
-általános költségek elszámolhatósága: 2014. január után keletkezett, 5% (közbeszerzés, nyilvánosság, projektmenedzsment, műszaki ellenőr, könyvvizsgálat), ingatlanvásárlás 2%, infrastruktúra-fejlesztés 15% (terület-előkészítés: 2%)
-a közbeszerzési törvény változása értelmében a legalább 25 millió Ft összegben közvetlenül támogatott projektek közbeszerzés kötelezettek.
-a felhívás megjelenésétől számított 30 nap múlva lehet beadni a kérelmeket (a pályázatot a beadásig módosíthatják)
-elektronikus benyújtás, ügyfélkapun keresztül MVH oldalán (elakarják venni az MVH-tól)

Kertészeti jogcímek:
- ültetvénytelepítés
- gyógy/fűszernövény termesztés – nem kötelező az öntözés
- gombaház/hűtőház
- üvegház/fóliasátor
-
Támogatások a vidéki térségben (2015. január 1 előtti lakcím):
- mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
- nem mezőgazdasági tevékenységek indítása
- nem mezőgazdasági tevékenység fejlesztése

Nyomtatóbarát változat