Szent István Egyetem Budai Campus Fiatal Kertész Klub 2017.04.05.

László Anita
Nyomtatóbarát változat

Szarvas Zoltán (Timac Agro) – Tápanyagutánpótlás a kertészetben

Intenzív termesztéstechnológia egyik legfontosabb eleme a tápanyagutánpótlás. Mit is kell egy ilyen feladat ellátásakor megtenni? Első terület, hogy biztosítani kell a növénytermesztéshez szükséges tápanyagmennyiséget. Fajlagos tápanyagigény ismerete a növényeknek. Talaj paramétereit, adottságait nagyon fontos hogy ismerjük. Másik a környezeti adottság, talajélet, annak biológiai aktivitása. Plusz a környezeti tényezők melyek a növényekre is hatnak. Gondoskodnunk kell arról, hogy a növények a kijutatott tápanyagot fel is vegyék.
Biztosítani a szükséges mennyiséget és azt a formát amit a növény hasznosítani tud.
Különböző tényezők befolyásolják a termesztést és a tápanyagfelvételt. Intezív körülmények között intevíz növekedést érhetünk el. Minél gyorsabb a ciklus annál több kultúrát tudunk termeszteni egy adott házban. A másik oldala, ami nagyobb probléma hogy az intenzív pörgés, nagyon gyorsan le tud állni, és nagy gondot tud okozni (pl. kígyóuborka, saláta). Vegetatív ciklusú a növény vagy a generatív ciklust is végig visszük. Növekedhet a kockázat. Fokozott a tápanyag igény mivel nagy mennyiségű biomasszát állítunk elő. Figyelnünk kell a növények sóérzékenységére a tápoldatozás esetén. (Saláta nem tűri jól a sóterhelést)
Talajokat fizikai, mechanikai terhelésnek is kitesszük, öntözzük. A növény szája a gyökere, ezért a gyökérzetre kell a leginkább figyelni. Víz és tápanyagfelvételi zavarok léphetnek fel, ha nem figyelünk oda. Nagy legyen az aktív gyökértömege a növénynek.
Sok tápanyagok használunk a táplálás során. Figyelnünk kell a tápanyagok egymásra hatására. (Szinergista, antagonista). A víz milyensége is fontos befolyásoló tényező, mentes legyen káros sóktól, szennyeződéstől.
Talajos termesztés esetén a talaj revitalizációja fontos. Az állomány megkezdése előtt fontos a talajvizsgálat. Tudnunk kell biztosítani a kálcium tartalmat, annak vízben oldhatóságát még a növény kiültetése előtt. Sok hiányt a kálcium okozza, relatív vagy abszolút hiánya, tehát ha jelen is van a növény nem tudja felvenni. Talajjavító anyagok alkalmassok arra hogy könnyen hozzáférhető kálciumot, magnéziumot tegyenek lehetővé. Pangóvíz ellen is jó hatással van. Talajlakó mikrobák is jobban dolgoznak semleges talajban.
Fontos hogy ezek az anyagok könnyen kijuttathatóak legyenek. Szerves trágya felhasználás igen nagy a mezőgazdaságban. Ezeknek a minősége is kiemelkedő fontosságú. Megjelentek már granulált komposztált fajták. Ezeknek jobb minősége van, ellenőrzött a tápanyag tartalma, nem tartalmaz vizet, így azt nem kell megvenni már. Komposztálás után hőkezelik, granulálják. m2 / 10-15 dkg dózisban írható le az igény. Talaj vízgazdálkodását is nagyban javíthatjuk. Az ültetés illetve a vetés előtt kell a talajba juttatni. 15-20 cm-es rétegbe célszerű bekeverni, így könnyebben felvehető lesz majd. A klorid típusú termékeket csupán egyes növények igénylik (paradicsom, káposztafélék), általában klórérzékeny növényekről beszélhetünk.
Foszfor
Tápoldatozás során a vízoldható foszfor megoldható.
Vízoldható foszfor tartalom 1-5 kg a talajokban. Savas talajon vassal, lúgos területen magnéziummal lép kapcsolatba. Ezekből a foszfor visszanyerés igen nehéz feladat. Foszfatálással nyerhető vissza. Ezekben a formákban a foszfor nem oldódik vízben.
Talajkolloidokon is képes megkötődni, ilyen formában még vissza tud oldódni felvehető formára. Fontos a foszfor kijuttatása a növényekre, fejtrágya formájában. Főleg a generatív időszakban szükséges. Foszfor nagyon lassan mozog a talajba, ezért ha a talaj felszínére juttattjuk, onnan nagyon lassan tudna bemosódni a talajba, a gyökérzónába, hogy a növények fel tudják venni.
Foszfornak a leghosszabb az életciklusa a természetben. Nitrogén könnyen előállítható műtrágya a levegőből. Kálium a kálisóban van jelen. Foszfort a tengeri üledékből állítják elő. Azt bányásszák. Mostani felhasználással kb 80 év múlva el fog fogyni a foszfor előállításhoz szükséges tengeri üledék. Mivel az igen lassan keletkezik. Szárazulaton kell jelen lennie, hogy bányászható lehessen.
Marokkóban vannak még igen nagy kiterjedésű lerakódások, melyekből foszfor műtrágyát lehet előállítani.
Nitrogén
Karbamid: nem közvetlen tápanyag, át kell alakulni a talajban. Hőmérséklet az átalakulását felvehetőségét gyorsítja. Száraz körülmények között hamar el tud illanni.
Ammónium: közvetlenül mérgező a gyökérben, át kell alakítani aminosavvá, utána képes felvenni. Kismosódásával nem nagyon kell számolnunk. Asszimiláció során kisebb energia kell az átalakításához.
Nitrát: közvetlenül felvehető, gyorsan ki tud mosódni. Talajok nitrát tartalma a meghatározó. Több energia kell, hogy aminosavvá alakuljon.
Nitrogén általában karbamid típusú műtrágyaként oldják meg. Fejlődő részeken Afrika, Ázsia ott is növekszik a karbamid felhasználás.
Gyökérzónában sohasem jó a nitrogén túlsúly. Laza állományt idéz élő. Szerencsés, ha öntözővízzel együtt tudjuk kijuttatni. 2-3 dkg dózisban célszerű fejtrágyát elvégezni a kimosódás elkerülése miatt.
Startertrágyázás: gyorsan hasznosuló, könnyen asszimilálható tápanyagok legyenek jelen a növény kezdeti fejlődésekor.
Tápoldatozás: megfelelő tápanyagutánpótlással, olyan jó kondícióba lehet tartani a növényeket, hogy jóval kevesebb növényvédelmi beavatkozás lehet szükséges.
Hosszúkultúrás paradicsomtermesztésnél akár 55-60 kg/m2 paradicsomot tudnak előállítani egy éveben. Folyamatos megfigyelése a növényeknek, a talaj tápanyagtartalmának mérése, és pótlása. Akár naponta többször is módosítható a növénye szükségleteinek megfelelően. Nem csak folyamatosan adunk, hanem ellenőrizünk is. Az EC és pH viszonyokat kell kontrollálni.
Tápoldatos termesztésnél fontos a víz minősége, tartalmazhat kálciumot, magnéziumot, ha ezeket tudjuk aktiválni akkor azt felhasználhatja a növényt, így nekünk kevesebbet kell kijuttatni. A nátrium az az egyik tápelem, ami meghatározza a növénytermesztést, gátloja a magnézium, kálcium felvételét. Ha a növény felveszi, akkor energiát veszít, utána próbálja elraktározni, ami káros tehát egy fajta méreg a növény számára.
Nem megfelelő vizek gondot okozhatnak a termesztésben, de ezek tisztíthatók, kezelhetők, de nagyon sok többlet költséggel járnak.
Vízoldható műtrágyákat nem keverhetjük be együtt mert, reakcióba lépnek egymással. Tápoldatkészítsénél az egyes termékeket először feloldjuk egyesével, utána keverjük össze.
Tápelemek aránya, például a N-K meghatározza a generatív időszakot. Túl nagy mennyiségű szulfát a nitrát felvételt akadályozza, ezt fényszegény időszakban alkalmazzák, megakadályozva a vegetatív növekedést. P és a mikroelemek antagonizmusa, ha túl sok a P akkor akadályozva van a mikroelemek felvétele. Alacsony EC (tápoldat sótartalma) vegetatív, magas EC generatív hatás.
Öntözés: adagja és gyakorisága ugyan olyan fontos, mint a tápanyagutánpótlás. Sűrű öntözés vegetatív hatást idéz elő. Jól kihasználhatók a növény termesztésének befolyásolására.
Növény a foszfor hiányra napokon belül reagál termés csökkenés és növekedés visszamaradással.

Nyomtatóbarát változat