Szent István Egyetem Budai Campus Fiatal Kertész Klub 2017.04.26.

László Anita
Nyomtatóbarát változat

Radvány Béla (Syngenta) - Szántóföldi növények gyomirtása
Általánosság:
Milyen tényezők befolyásolják a gyomosodás?
-Talaj: talajfelület, minősége. gyomitószer dozírozás (talajfelület, pl. rögös talajfelületen nagyobb mennyiség szükséges).
szervesanyag tartalom: talaj kolloidok képesek megkötni a gyomirtószert, azt a növény már nem tudja felvenni, így fontos tudni a talaj szervesanyag tartalmát.
talajélet: szerek nagy rész mikrobiális úton bomlik le. Milyen növényt, mikor vethetek bizonyos gyomirtószer alkalmazása utána (gyakran nincs benne az engedélyokiratban). Fontos nézni a gyártó ajánlását.
-Művelésimód: terjed a forgatás nélküli talajművelés. nincs őszi szántás, helyette sekély talajművelés van.
-Szelektivitás: szelektivitás lehet helyzeti (vetés után a talajfelszínre kipermetezve a gyomirtószert), morfológiai (kalászosok keskeny levél-káposztarepce széles levél) , biológiai (gazdanövény valamilyen élettani folyamat során lebontja a gyomirtószert).
-Növények állapota: jó kondícióban lévő növény nagyobb terhelést képes elviselni.
-Gyomnövény: egyszerre több élőlény ellen kell védekezni (egynyári, évelő, egyszikű, kétszikű). Magyarországon erős a gyomfertőzés, a gyenge talajművelés miatt alakult ki. Kontinentális klíma. Apró magvúak, nagy magvúak. Aprók 1-1,5 cm-ről csíráznak ezek így könnyen elérhetőek. Nagymagvúak gyakran 5-10-20 cm melyről csíráznak, így meg kell várnom, amíg megjelennek állományban a gyomnövények, hogy védekezni tudjunk ellene. Eltérő a növények csírázási képessége, pl: parlagfű 30 évig megőrzi a csírázó képességét.
-Gyomirtószerek: mindegyik rendelkezik egy fő támadási hatással. Ezért az eltérő gyomflóra miatt, keverni kell a gyomirtószereket. Figyelni kell a keverésre, hogy ne legyen antagonizmus. Ezért a gyártók már keverékeket árulnak. Gyári kombinációk mindig hatékonyabbak.
-Kezelési időpontok: ppi: vetés előtt kipermetezve, talajba dolgozva. preemergens: vetés után, kelés előtt, korai poszt/posztemergens: állományban a kezelés. Itt fontos megnézni, hogy melyik növényre vonatkozik a kezelés időpontja.
-Tartamhatás: el kell különíteni a szántóföldi növényeket a kertészeti kultúráktól, a kertészetben gondot okozhatnak a szerek utóhatásai.
-Kijuttatás: permetező lényegi része a szórófej. Légbeszívásos szórófejek, kisebb szélben is tudnak permetezni, nagy erővel nyomja ki a permetlevet. Kettőréses szórófej, elölről és hátulról is permetezi a növényt.
-Időjárás: nem tudjuk szabályozni. Preemergens kezeléseknél mindig van szükség bemosó csapadékra. 15-20 mm csapadék.
-Hőmérséklet: 10-25°C az optimális. Alacsonyabb hőmérsékleten a kultúrnövény nem bírja lebontani a készítményeket. Magas hőmérsékleten perzsel.
Technológia kialakításakor ezeket a tényezőket kell figyelembe venni.
Kukoricában alkalmazható hatóanyagok (teljesség igénye nélkül):
Metolaklór: elsősorban egyszikű írtó, preemergens, gyomnövények a koleptilon keresztül veszik fel, megállnak a növekedésben.
Dimetenamid-P: egyszikű irtó, preemergens.
Terbutilazin: erősen kötődik a talajszemcsékhez, alacsony a vízoldékonysága, hosszú hatástartamú, kétszikű irtó.
Mezotrion: növények védelmi rendszerét az UV ellen rombolja szét (karotinoid bioszintézis gátlók), korai posztemergens hatást erősíti, jó szelektivitású anyag.
Szulfonil-ureák:
Rimszulfuron, Nikoszulfuron (legszelektivebb), Foramszulfuron (legerősebb hatású): kikelt egyszikű gyomokat jól irtják, tartamhatás nincs, kétszikű spektrum kisebb, felszívódó szer, jó szelektivitásúak. Sok terület fertőzött a fenyércirokkal, ezért olyan szereket kell alkalmazni, ami felszívódik a növényben. Kialakult a fenyércirokban egy tolerancia/rezisztencia a szulfonil-ureákkal szemben. Posztemergens készítmények. Kombinációban kell használni a hatóanyagokat, és nedvesítőszer adalékot kell hozzáadni.
Dikamba: szisztemikus felszívódó kétszikűirtó szer. Kukorica 6 leveles fejlettsége előtti időszakban kell alkalmazni.
Fontos a gyomirtószerek alkalmazása előtt felmérni a terület gyomflóráját, és mindig a legérzékenyebb gyomnövény stádiumához kell igazítani a kijuttatást.
Mesterházi Péter Ákos (Axiál) – Precíziós gazdálkodás eszközei
Precíziós növénytermesztés: integrált információ alapú növénytermesztési rendszer, igyekezve csökkenteni a környezetterhelést.
Megfelelő mennyiségű és minőségű termények előállítása a cél. Tudjuk-e növelni a termények mennyiségét arányosan a népesség növekedésével. 1 ember táplálásához 4 ha terület szükséges. Növekednek a termésátlagok, de a területi nagyságok is növekednek. Több erőforrást használunk fel mint amennyi, rendelkezésre állna.
Természet eredendően a sokszínűséget szereti, mi monokultúrát akarunk. Sok energiát kell befektetni, hogy azt az állapotot fentartsuk.
Költség oldalon tudunk beavatkozni, racionális gazdálkodás, precíziós technikák alkalmazása.
Helyspecifikus gazdálkodás. Maga a növénytermesztés is mikor kialakult helyspecifikus volt. Ahol gyom volt, ott gyomláltunk, ahol öntözni kellett ott öntöztünk. Nőtt az igény, megjelentek a gépek. Egyre nagyobbak lettek a területek. Területek nagyon heterogének. Tápanyag ellátottság, fizikai félesége nem egyforma.
Technikát használva térjünk vissza a helyspecifikus gazdálkodáshoz. Munkagép ott menjen, ahol kell, ezek révén az input anyagok helyben pozícionálva jó helyre kerüljenek. Táblán belül alkalmazkodunk a heterogenitáshoz.
Nehéz egy traktorosnak nem egyenletes földfelszínen egyenesen vezetni a traktort, sokszor átfed a fordulás, vagy elhagy egy terültet valahol. Megoldás rá műholdas navigáció. A csatlakozások néhány cm-esek. Akár robotpilótás vezetés.
Régen az 50-es évek végén, elektromágnes segítségével navigálta a gépet. Valahonnan innen indult a technológia.
Példa: 40-50 cm ráhagyások a fordulásoknál, azt jelenti hogy minden 10. forduló felesleges. 13 ha-on 1,5 ha feleslegesen művelt.
Navigációval akár éjszaka is lehet dolgozni.
Fordulók robotpilótával 20 mp-es megtakarítással kivitelezhetők. 13 ha-on fél óra megtakarítás jelent.
Sokkal összetettebb GPS technológiával dolgoznak, rtk technológia. Bázisállomásaik vannak, meghatározzák a helyzetét, azt nézi, hogy hová tenné az aktuális pozícióját és ebből a hibából számít. Már a bázis állomások hálózatot alkotnak, és sokkal pontosabb helymeghatározás kapunk általuk.
Telematikai alkalmazás, távolról gyűjti az adatokat, pl betakarításkor. Valamint gép probléma esetén, a szerelő tudja, hogy mi a gép problémája.
Kultivátorozás: kamerás rendszer lett fejlesztve, ami teljes mértékben az Axiál fejlesztése. A gép detektálja a növényi sorokat, figyeli hova kell letenni a gépet és hol kell tartani az eszközt. Androidos felület, wifi-n keresztül kommunikál a gép.
Precíz kijuttatása a növényvédőszereknek. Permetező gép, amely ha kanyarodik nem egyforma dóziban juttatja ki a növényvédőszert, hogy ne legyen duplafedés, vagy elhagyás. Vannak már olyan gépek amelyek érzékelik az átfedést, és a kezelt terület felett kikapcsolja a szórófejeket. A szórókeret távolsága a talajtól: minél magasabban van a keret, annál nagyobb az elszóródás. Már vannak ultrahangos megfigyelő rendszerek, amelyek szabályozzák a keret magasságát az elszóródáshoz.
Táblaszinten, ha gondolkodunk, akkor mi az az igény, ami kell egy 10 t/ha termésmennyiséghez. Tápanyag igény a táblában eltér, teljesen heterogén, megoldás hogy mindenhova annyi tápanyagot juttatunk ki amennyi szükséges.
Léteznek már olyan traktorok, melyek az elvégzendő munkához egy megfelelő guminyomást javasolnak, hogy minél kevesebb legyen a taposási kár, valamint hogy elkerüljük a talaj tömörödöttségét.

Nyomtatóbarát változat