Szent István Egyetem Fiatal Gazda Klub 2016.04.04.

László Anita
Nyomtatóbarát változat

Első előadó Nagygál János
Témája: A termálvíz hasznosítása és nehézségei a kertészetben 50 év tükrében

A termálvíz jelenléte a Kárpát-medencében nagy múltra tekint vissza. Ezek kora kb. 40 000 évre tehető, bizonyítja, hogy írásos emlékei is maradtak.
A geotermikusenergia-hasznosítás nem más, mint a földi hőáram „megcsapolása” egy olyan hőmérsékleti szinten, amely magasabb a földfelszíni hőmérsékletnél. Ezt jól ki lehet használni létesítmények energetikai célú hasznosítására. További felhasználási területek a kommunális fűtés, ipar, ivóvíz, balneológia és a mezőgazdaság.
Magyarországon már sok helyen elérhetők a geotermikus fűtésrendszerek. Gödöllőhöz a legközelebbi geotermikus fűtésű város Veresegyháza, ahol az önkormányzat, óvoda és uszoda is ilyen rendszerű. Továbbá ezt alkalmazza még Bóly, Szentes, Mórahalom, Gárdony, Szentlőrinc, Orosháza, Mezőberény, Makó Csongrád, Miskolc, Törökszentmiklós, Erdőkertes,Szolnok, MÁV Kórház, Orosháza város,Debrecen-Fancsika.
Szentes termálkútjai: próbaüzem jelleggel fürdőhely működik, bíztatók az adatok. Átlaghőmérséklete 65 Celsius fok. Nyomás alatt tartott vizek kezelhetők 100-101 Celsius fokon is. Mai is működő, 1700 l vizet ad percenként és főleg a kórház és gyógyvízfürdő hőjét biztosítja.
Európában igen sűrűn találhatók kutak, amikben kiváló víz termelhető ki. Kitermelés célja: ivóvíz, gyógyvíz, közcél, energetika. Fejlesztési cél: új korszerű termesztő berendezések építése, minden alternatív, megújuló, megújíthatóenergia forrás tudatos használata ,energiatakarékosság, energiahatékonyság növelése.
Szentesen továbbá használatban van még: megyeháza, városháza, kórház, iskola, óvoda.
Évente 2000 000 kg földgázt tud helyettesíteni.

II. előadás
Zentai Ákos
Árpád Biokontroll 2003 Kft.
Ökológiai növényvédelem hasznos predátorok segítségével

Az integrált növényvédelemben kiemelten fontos a helyes agrotechnika megválasztása, a rezisztens fajták előnyben részesítése. Továbbá nem elhanyagolható az üzemi higiénia és gyommentesség, a csapdázások és hálózások, és kiemelt szerepe van a klímaszabályozásnak. 

Az ökológiai növényvédelem egyik fontos rovarfaja a poszméh, mely segítségével kiválóan elérhető a termésköttetés, magasabb hozamot várhatunk el a segítségével és javul a termésbiztonság is. A másik méltán híres és a gazdálkodók által kedvelt rovarfaj a ragadozó atka, mely biztosítja a tripszek elleni biológiai védelmet a táplálékláncra alapozva. Továbbá, szintén a tripszek ellen is különösen hatékony a ragadozó poloska, mint predátor.
Egy másik komoly kártételt okozó faj az üvegházi molytetű, mely ellen kifejezett védelmet adhat a jókor és jó helyen telepített fürkészdarázs populáció, mely lehetetlenné teszi a molytetű szaporodását és táplálkozását az által, hogy annak lárvája parazita életmódot folytat a kártevőn.
Kékfoltos takácsatka kártétele szemmel is jól látható, komoly gazdasági károkat tud okozni, ugyan ragadozó poloskával ennek elejét vehetjük. Ám nem csak rovarokkal védekezhetünk, hanem patogén baktériumok is megölik a nemkívánt kártevőt. A Bacillus Thüringiensis például a gyapottok bagolylepkére letális hatással bír, azt megfertőzve elöli a lepkét anyagcsere folyamatai során.

III. előadás
Bakó Dániel
Tv paprikatermesztés korszerűen

A gazdaságban nagyon korszerű rendszerek üzemelnek, mert kiváló hatékonysággal is működnek. Egyik legfontosabb megemlítendő példa, a hajtatásos gazdálkodásban a termálvíz felhasználása energetikai célokra.  A gazdaság egy hektár növényházból áll, melyen precíziós öntözéstechnológia és biológiai növényvédelem aktív a termelés során. Innovációs partnerségben állnak a Duna-R Kft-vel, ahol fajtanemesítési együttműködés megállapodás van érvényben a felek között.
A fűtést egyedi tervezésű fűtőmű teszi lehetővé, mely Európai Uniós támogatási forrás révén tudták megvalósítani és nagy előnye, hogy takarékos és gazdaságos. Ez a növényházban állandó 20-21 Celsius fokot tud biztosítani a felső légrétegben és 30 fokot a talaj szintjén, így állandó klímát ad a növényeknek. Az ezt szolgáltató termálkút 1480 m mély és 65 °C-os vizet tud áramoltatni a rendszerbe. A termesztett paprika itt megfelelő adottságok mellett tud itt növekedni és állandó termést biztosít.

Nyomtatóbarát változat