Szent István Egyetem Fiatal Gazda Klub 2017.04.25.

László Anita
Nyomtatóbarát változat

Az idei félév utolsó klub eseménye április 25-én került megrendezésre. Első előadónk Bucsi Tamás volt aki a precíziós gazdálkodásról tartott előadást nekünk és a TIMAC AGRO-tól érkezett. Az előadása interaktív volt, így a kezdetekben megismerkedhettünk a hallgatóság gazdaságaival. A későbbiekben elmondta, hogy megfelelő gépek nélkül nem tud elindulni az adott gazdaság. Nem kell, hogy csúcsminőségű gépek legyenek, de a gazdaság precíziós igényeit ki kell, hogy elégítsék. Fontos, hogy a Kálium és Nátrium igények kijuttatásának megfeleljen. Így megóvhatjuk a talajt, nehogy foltos legyen (valahol hiány lép fel). Tehát a műtrágyaszóró az egyik legfontosabb gép. Manapság igen nagy könnyebbség egy gazdának, ha van műholdas GPS a traktorban, mellyel minden adatot vissza tudunk nézni. Ennek célja, hogy az egységnyi területről a legnagyobb profitot tudjuk kihozni. Tehát a ráfordításokat is figyelembe kell venni. Mindenképp abból kell kiindulni, hogy milyen a talajunk és mi a növényünk igénye. Ezt a kettőt kell összehangolni. Innen indul a tervezés. Figyelni kell a veszteségeket is(pl. kimosódás), amik a kijuttatott műtrágyára vonatkozik (túl sok karbamid előtte, vagy felesleges kijuttatás), illetve figyelni kell a környezetkímélésre is. A másik fontos anyag a foszfor, aminél ugyanúgy különböző lekötődési veszteségekkel kell számolni. A savas talajnál a túl sok nem lesz hasznosítható a lúgos talajnál kalcium-foszfát alakul ki, ami nem lesz felvehető. Ez a veszteség akár 50% is lehet. A TIMCA AGRO-nál több mint 400 fő dolgozik azon, hogy ezek a veszteségek le legyenek minimalizálva. Nagy hibát lehet azzal elkövetni, ha úgy tervezünk, hogy nézzük a tavalyi évi NPK igényt illetve a következő évi termesztendő növényeket. Ezzel az a probléma, hogy lehet, hogy az előző év túl aszályos vagy csapadékos volt, tehát a következő évben már nem lesz kifizetődő. Illetve befolyásoló tényező lehet pl. a vadkár is a tervezésekben. Célszerű 5-6 évvel későbbre visszamenni, hogy több adatot össze lehessen vetni. A tápanyag igény szintbéli különbsége kiegyenlítése fontos lehet. Kb 3 ha-ra lehet levinni azt a limitet, amikor érdemes az adatokkal foglalkozni. Az egybefüggő talajfoltokat szoktuk egyben vizsgálni, elektromos mintavevővel, így valósítható meg a precíziós tápanyagutánpótlás. Probléma lehet még a hozzá nem értés, ezért a cég fontosnak tartja a továbbképzéseket, hogy a képzett szakemberek lássák a problémákat, illetve azokat a dolgokat, amiket figyelembe kell venni. Ez a közeljövőben fog valószínűleg elindulni. Jelenleg egy eszközzel dolgoznak, mellyel mérik a talaj elektromos vezető képességét, Ph-ját és összes szerves anyag tartalmát. 3 pontos függesztéssel lehet a traktorhoz csatlakoztatni. Ezekből térképeket csinálnak, amit később elemezni tudnak. A cég jelenleg is a precíziós gazdálkodás tökéletesítésén és a hatékonyság növelésén dolgozik.
Második előadónk Szanka István volt, aki a szántóföldi növénytermesztésről adott elő. Édesapja falugazdász volt régebben, akkor rendelkeztek 30 ha földdel. Ekkor vettek egy MTZ-t és hozzá egy ekét. Emiatt mezőgazdasági iskolába ment, és el is kezdtek mezőgazdasággal foglalkozni. 2001-ben vettek egy új traktort, ami után folyamatos lett a fejlesztés. Kukorica (csemege, konzervgyár részére illetve nagyobb cégek megegyezés szerint. A betakarítást és a szállítást már a gyár csinálja). búza és napraforgó a fő növények. Újdonságnak számít náluk a popcorn termesztése a csemege mellett (Debrecenbe megy egy feldolgozó üzembe). (kb 3 éve- ők határozzák meg, milyen fajta, mennyit, milyen tőszámmal, ők szállítják, tisztítják, csak ők nyúlhatnak bele). Próbálkoztak kertészeti növényekkel is (uborka, zöld borsó) de nem igazán léptek tovább a nullára jutás után, így ezeket teljesen elhagyták. A telepre sok kertészeti támogatást tudnak felvenni, ami nagy segítség. 2 éve van új műtrágyaszórójuk. Illetve 2005-ben vettek egy vetőgépet (pályázat nélkül). Egyenes vágó tárcsával is rendelkeznek. A gazdaság termel még 3 ha-on meggyet. Diák illetve nyári munkára fogadnak hallgatókat. Gondolkodtak
rázógépen, de a közösség összekovácsolás miatt a mai napig kézi munkát használnak. (szedés, raklapra rakás, hűtés, szállítás).

Nyomtatóbarát változat