SZIE Fiatal Gazda Klub 2013. december 2.

Kálmán Ákos
Nyomtatóbarát változat

December 2.-án megtartottuk a félév utolsó klubalkalmát, melynek az előzőekhez hasonlóan a Kari Tanácsterem adott otthont. Az este felépítése a félév során már bevált formula volt, vagyis tematikus estet tartottunk három előadó meghívásával. A mostani alkalom témája a feldolgozás, kistermelői értékesítés volt.
Előadóink olyan gazdák voltak, akik az alapanyag termelésen túl a terményeik egy részét, vagy egészét maguk feldolgozzák és értékesítik. Az este címének is adhattuk volna az utolsó előadás címét: Termőföldtől az asztalig.


Első előadónk Benedek Orsolya volt Nagyrédéről aki a Benedek Gyümölcsfarm nevű családi gazdaságukat mutatta be.
Előadásának címe „Ahol a földből gyümölcs, a kicsiből nagy, a zöldből piros lesz” volt.
Az általuk termesztett Benedek Szamóca elsőként kapta meg a Kiváló Magyar Élelmiszer minősítést, amely cím jól tükrözi az általuk végzett munka minőségét. A szamóca mellett meggyel, piros és fekete ribiszkével, almával és őszi málnával bővült palettájuk.
A gazdaság feldolgozás része kiterjed lekvárokra szörpökre. Feldolgozott termékeik sikerének kulcsa a hozzáadott érték, de emellett sikerük titka, hogy kis családi üzemként tevékenykednek, a fogyasztókkal kialakult személyes kapcsolat, az alapanyag termelés és feldolgozás egy kézben van, illetve az ár – minőség - megbízhatóság hármas ideális kapcsolata.

Második előadónk Zeke Tamás volt Pásztóról aki húsmarha- és sertéstartással foglalkozik. Előadásának címe a Közvetlen értékesítés és a modern info-kommunikációs eszközök használata. A prezentációjában nem a termelés egyes lépéseit hangsúlyozta ki, hanem a kistermelői értékesítés általa szerzett gyakorlati tapasztalatait, illetve az elkezdés nehézségeit, ezzel téve még személyesebbé előadásának hangvételét. Gazdaságának fő irányvonalai a húsmarha tartás, a sertés tartás és feldolgozás, az állatsimogató, valamint a különböző fesztiválokon, rendezvényeken való megjelenés, árusítás. Az imént felsorolt dolgok meglehetősen komplex tevékenységi körre utalnak, ráadásul mindezt bölcsész végzettséggel teszi.
Előadásában kihangsúlyozta vidéki mivoltát, hogy a sokfelé kanyargó tanulmányai után vágyott vissza vidékre, a családi hagyományokhoz. Tamás is a felvásárló közeggel való kapcsolatra, a minőségre és a vevők személyes tapasztalataira hívta fel a figyelmünket.


Harmadik előadónk Kocsis Zoltán, fajszi gazdálkodó volt. Tanulmányait nem rég fejezte be Keszthelyen, jelenleg az otthoni gazdaság munkáiból veszi ki részét. Gazdaságuk 180 hektáron működik, aminek kis részén van fűszerpaprika. A gazdaság általános bemutatása után a fűszerpaprika feldolgozás és rétékesítés rejtelmeit, nehézségeit hallhattuk az előadótól. Otthoni válogatás, előkészítés, őrlés után a már kialakult vevőkörökbe értékesíti paprikáit. A paprika termesztés folyamata, a feldolgozás nehézsége és a megfelelő piac megteremtése, kihasználásának bemutatása adta az előadás gerincét.
Az este mindhárom előadója személyes betekintést nyújtott a hallgatóknak a kistermelők mind feldolgozási, mind értékesítési, mind pedig a bürokráciával és adminisztrációval való küzdelem nehézségeibe.


A klubalkalom vége termékkóstolóval zárult, ahol az előadók saját termékeiket mutatták be.

Nyomtatóbarát változat