SZIE Fiatal Gazda Klub - Március 4.

Kálmán Ákos
Nyomtatóbarát változat

A Szent István Egyetem Fiatal Gazda Klub 2014. március 4-én „A neonikotinoidok kiváltása” témakörben hívott meg két előadót, akik gyakorlati vonatkozásban segítettek megközelíteni a mára már, a gazdák szélesebb körében is ismert problémakört. Az előadások a Szent István Egyetem MKK Kari tanácstermében kerültek lebonyolításra, széles körű hallgatóság részvételével.


Horváth Boglárka, a Syngenta Kft., szántóföldi technológiai szakértője „A neonikotinoidok korlátozása miatt előttünk álló kihívások” c. előadásában röviden ismertette a 485/2013/EU végrehajtási rendelet tartalmát és ennek kapcsán kívánta felhívni a közönség figyelmét pár olyan részletre, melyek félreérthetőek lehetnek az érintettek számára. Elsősorban megjegyezte, hogy nem kivonásról, hanem két éves korlátról van szó. Ez idő alatt vizsgálják a három érintett hatóanyag (klotianidin, imidakloprid, tiametoxam) további sorsát. A rendelet az acetamiprid és tiakloprid hatóanyagokat nem érintik, mivel ezek eltérő hatásmechanizmusú szerek. Továbbá fontos, hogy az engedélyezett kultúra körök is módosultak. Őszi gabonában a korlátozott hatóanyagok továbbra is felhasználhatóak. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy e módon az őszi gabonák vetésforgóban való alkalmazására, egyúttal agrotechnikai védekezési eljárásként is tekinthetünk. Példaként említette a 3-5 éves fejlődésmenetű pattanóbogarat, melyet ezáltal kukorica és repcetermesztésben is gyéríthetünk, őszi, neonikotinoiddal csávázott gabona közbeiktatásával. Továbbá a neonikotinoidok hatásainak megítélésekor érdemes kitérni a méhbetegségek, illetve az egyértelműen technológiai/kijuttatási hibákra visszavezethető méhpusztulásokra, melyek eltorzíthatják a szerekről kialakult képet. Az előadó fontos problémaként említette, hogy a korlátozott szerek kiváltására a gazdálkodók kezében a szerves foszforsav, illetve piretroid hatóanyagú szerek maradtak, melyek esetleges nem rendeltetésszerű felhasználása esetén igen súlyos károkat okozhatnak. A korlátozás következtében előkerülnek a „régi-új” szerek is, ám nem várhatunk tőlük olyan hatékonyságot, mint megszokott, felszívódó csávázószereinktől. Előadásának végén kitért a lehetséges megoldásokra. Az egyéb inszekticid hatóanyagok újbóli elővétele mellett nagy jelentőséget tulajdonít az előrejelzésnek és a személyes jelenlét fokozásának a termesztés/növényvédelem során, melyekkel az inszekticides állománykezelések pontosíthatók. Kitért az olyan agrotechnikai eljárásokra, melyekkel a növényt támogathatjuk a talajlakó kártevőkkel szemben. Pl. a korán vethető hibridek választása, starter trágyázással kiegészítve előnyt ad a növények, korábban képes erős gyökérzetet fejleszteni, így a gyökérkárosítók megjelenésekor, már egy megerősödött gyökérzettel találják szemben magukat a kártevők, ezáltal a kár mérsékelhető.


Az est második előadója, Szabó Gábor termékmenedzser az Axiál Kft. képviseletében tartott előadást, „A neonikotinoidok kiváltása a növényvédelemben” címmel, tekintettel a granulált formában, a vetéssel egy menetben kijuttatott inszekticidekre. Ennek gépesítési hátterét mutatta be a HORSCH Maestro termékcsaládon keresztül, mely 6 és 8 soros (CC család), illetve 12 és 24 soros (SW család) kivitelben került a hazai kereskedelembe. A 6 soros vetőgép bevezetésével a hazai termelők igényeit szeretnék kielégíteni, ez illeszkedik leginkább az itthoni technológiába. A fenti vetőgépek 2 x 2000 literes mag, illetve műtrágya tartállyal rendelkeznek, ezt egészíti ki a 200, illetve 300 literes mikrogranulátum tartály. A mikrogranulátum egység elektromos, csigás hajtású. A korábbi cellás kerék gyakori megszorulása miatt vezették be a csigás kereket, mely könnyen cserélhető. A csiga 38 és 66 cm3/fordulat sebességgel képes adagolni. A Maestro vetőgépek GPS-es szakaszvezérelt vetőkocsikkal felszereltek, melyek egyesével, automatikusan zárhatók, így a rávetés elkerülhető.  Az előadó kitért az Agritechnika (2013) kiállításon bemutatott szemenkénti gabonavető elemre is, melyet tárcsás adagolóval oldott meg a gyártó.  Az előadás második felében az Agrifac Condor típusú, holland gyártmányú önjáró permetezőgép került bemutatása. Előadónk kiemelte, hogy vásárláskor egyénre szabható, rugalmas paraméterekkel a vevő teljes mértékben a saját technológiai rendszeréhez tudja igazítani a gépet, melyet Tier III B (IVECO), 205 LE, vagy 280 LE teljesítményű motorral szerelnek. A permetezőgép 24 - 54 m-es szórókerettel, illetve 3400, vagy 4000 literes tartállyal beszerezhető. A keret 4 állású revolveres szórófej csatlakozókkal ellátott és a GPS-es rendszer akár szórófejenkénti nyitásra is képes. A kijuttatás kétféle levegős rásegítéssel (ventillátoros és kompresszoros) történhet, a vásárláskor választott opció függvényében. A kompresszoros rásegítés esetében a cseppméret a fülkéből változtatható. A stabilabb, a terepet a lehető legpontosabban lekövető mozgás érdekében, StabiloPlus tandemes alvázzal látták el a permetezőgépet.


Az előadások végeztével a neonikotinoidok korlátozás utáni várható jövőjéről, ill. a talajfertőtlenítés és a csávázás költség különbségeiről hangzott el kérdés az előadók felé.

Timár Zoltán

Nyomtatóbarát változat