SZIE Fiatal Gazda Klub - október 7.

Kálmán Ákos
Nyomtatóbarát változat

A tanév első Fiatal Gazda Klubját október 7.-én tartottuk, a már szokásosnak mondható helyszínen, a Kari Tanácsteremben.

Az idei Klub alkalmak felépítésében annyit változtattunk, hogy „tematikus esteket” tartunk, ami annyit takar, hogy három előadót hívunk meg egy témakörben és kérünk tőlük húszperces előadásokat, majd egy beszélgetést igyekszünk kialakítani az előadókkal. Most sem volt ez másként.

Az első ilyen est központi témája a kertészet egyik ágazata, a gyümölcstermesztés volt. Az ehhez kapcsolódó meghívott előadóink voltak: Őszi Tibor, az AgroBio szőlő-gyümölcs specialistája, Szakács Roland gyümölcstermesztő gazdálkodó Tiszadobról, illetve Berta János az Axiál Kft képviseletében beszélt a gyümölcsösök növényvédelmi gépesítéséről. Az  előadók ebben a sorrendben követték egymást, ami azért volt sikeres mert a gyakorlati szakember előadását két specialista foglalta keretbe. Az előadások után pedig egy óra beszélgetés zajlott, a Tiszadobi termelő bio almáját elfogyasztva.

 

Elsőként tehát Őszi Tibor előadását hallhattuk, arról, hogy milyen készítményeket érdemes a

gyümölcstermesztésben alkalmazni.

 • Bactofil A10, B10 – építő baktérium
 • Bactofil Cell – bontóbaktérium
 • Algafix – lombtrágya
 • Mycostop – mikrobiológiai gombaölőszer
 • Symbivit – mikorrhiza gomba
 •  

 

Második előadónk Szakács Roland képekkel színesített előadásában mutatta be gazdaságát.

Tiszadobon gazdálkodnak, mintegy 150 ha-on. Cégük, a Mikef Kft 1991-ben alakult, családi

vállalkozás édesapjával. Második ciklusban vannak benne az AKG programban. A teljes terület le van fedve csepegtető öntözéssel, Nadír öntözőrendszerrel, méterenkénti lyuk beosztással. (500 km csővezeték) minden munkagéphez van traktor, így nem kell akasztgatni, változtatni a gépeket. 6db fülkés, illetve fülke nélküli Antonio Carraro gép van munkában, továbbá 2db MTZ nagy pótkocsi vontatáshoz illetve meggyrázáshoz, valamint árubehordáshoz VTZ és T25-ös áll rendelkezésre. Ezen felül van még Zetor, szállításhoz pedig 2 kamion és 4 kisteherautó amiből az egyik hűtős. 25 fő dolgozik a területen. A nyesedéket ha felbálázzák fűtéshez, vagy fagyvédelmi eljárásokban használják fel, vagy pedig szárzúzás után visszadolgozzák a talajba. A gyomok irtása nem kémiai úton történik, hanem a sorközökben talajmaróznak ennek szabályozására. A leszedett termék értékesítése többek között a Rauchoz, a Sióhoz kerül értékesítésre. Global Gap minőségbiztosítási rendszer kiépítése a cél a nyomon követhetőség érdekében. További érdekesség a Napszámosok c. fotósorozat amely nemzetközi hírnévre tett szert, Roland gyümölcsösében, munkásairól készült.

Az érdekességek, infrastruktúra és minden egyéb után a gyümölcs szerkezetéről:

 • Bio alma 35 ha; 13 éves ültetvény (Florina, Freedom, Prima)
 • Őszibarack 35 ha; (Andosa, Early Redhaven, Redhaven, Suncrest, Babygold) – 2006 óta nincs
 • Meggy 30 ha; 11 éves ültetvény (Érdi, Újfehértói, Kántorjánosi)
 • Dió 11 ha; 10 éves ültetvény (Alsószentiványi, Alsószentiványi 117, Milotai 10)
 • Körte 6,5 ha; 10 éves ültetvény (Conference, Vilmos, Hardenpoint, Bosk Kobak,Pachmas
 • Fekete ribizli 23 ha; kb 75 ezer bokor (Fertő F1)
 • Cseresznye 9 ha; (Linda, Kordia, Regina, Van, Katalin) – Van:porzónak, rövid szárú

Új telepítések közötti tervben szerepel meggy, illetve intenzív (1000 db/ha) alma.

 

Az este utolsó előadója Berta János, az Axiál Kft. Gépüzletágának termékmenedzsere volt. Az előadás fő témáját az ültetvény permetező gépek bemutatása képezte. Az előadás bevezetőjében az 1895-ben Paul Berthoud által összeállított permetezőgép felépítése és működési mechanizmusa került ismertetésre. Ennek folytatásában az előadó röviden összefoglalta a sikeres permetezés alapvető feltételeit, amely szerint a megfelelő növényvédő szer, a megfelelő dózis és a jó időpont megválasztás mellett kulcsfontosságú tényező a megfelelő permetezőgép kiválasztása a sikeres kezelések érdekében. A folytatásban elmondta, hogy az eredményes kezelés alapvető és legfontosabb lépései a megfelelő csepp méret létrehozása, a cseppek célba juttatása és a cseppek homogén eloszlatása. A szerek kijuttatás homogenitásának vizsgálatára szolgál az itv teszt, amely minták gyűjtését, többszöri ismétlést és labor vizsgálatot igényel. Emellett megismerhettünk egy jóval egyszerűbb vizsgálati módszert, ebben az esetben egy sárga színű indikátor papíron tudjuk színváltozás segítségével megállapítani a kijuttatott cseppmennyiséget és annak eloszlását. Az utóbbi módszer előnye, hogy házilag is könnyen megoldható. A továbbiakban megismerhettük a gyümölcsösök kettő fő permetezőgép típusát: fúvókás- és a ködképző permetezőket. Ebben a részben az Axiál Kft. által forgalmazott BERTHOUD géptípusokat mutatta be, információt szerezve mindegyik gép használatának előnyéről és hátrányáról egyaránt. Bemutatásra került a BERTHOUD gépcsalád, egy új generációs légáram menedzsmentjének jól működő terméke a Fructair tover, amely jelentős előnyökkel és nagyobb hatékonysággal bír az őt megelőző, egyszerűbb felépítésű ködösítő permetezőknél. Továbbá még légrásegítéses, szóró csöves és elektrosztatikus permetező gép működéséről és szórófejeik mechanizmusáról beszélt az előadó. Gyakorlatilag a termékcsalád teljes palettáját megismerhettük, tapasztalatokat hallhattunk a gyakorlati példákon keresztül.

Nyomtatóbarát változat