Zárszó

Szlatényi Dóra
Nyomtatóbarát változat

Az AGRYA-val és a SZIE-vel egyeztetett gyakorlati program számomra utolsó alkalma június 29-30-án került lebonyolításra a szentesi Bakó-Kertészeti KFT. ügyvezetőjével, Bakó Dániellel.
Múlt látogatásomról írt bejegyzésemben beszámoltam a nagyhegyi fóliasátor telepen történő, a nagy telepen termesztett TV paprikától és technológia részleteiben eltérő, akkor még zöld kápia-paprikáról. A tervek szerint utolsó látogatásomat ennek első szedésére szerettük volna időzíteni, de sajnos a vizsgaidőszakom közbeszólt. Egy nappal késtem le a szedést. Mivel azonban a kertészet beszerzett egy új hűtőt, így nem maradtam le a lényegről, ami a szép, egészséges, vörös kápia-paprika. Volt alkalmam megnézni a frissen megszedett növényeket is, amelyek így is tele voltak még érésben lévő paprikaterméssel. Azon felül, hogy ezeket megmutassa az ügyvezető, azért is mentünk ki a nagyhegyi telepre, mert ideje volt ellenőrizni a csepegtető öntöző rendszert. Ugyanis, mint kiderült a sátrakban nem volt egyenletes az öntözővíz eloszlása. A legtöbb területen megfelelő volt a vízellátottság, de néhol állt a víz. Ez lehetett a nagyobb éjszakai eső hátrahagyott hatása is, de az is megeshet, hogy egyes sátrak vezetékeiben kisebb dugulások csökkentik a vizet kijuttató nyomást, ezzel csökkentve az öntözés hatékonyságát. Legutóbb a nagy telep bonyolult öntözőrendszerének – az első bejegyzésem „vízszűrő berendezés” képén látható - szűrő tisztítását néztem végig, most a nagyhegyiét, amely valamelyest egyszerűbb a fűtés nélkülözése végett. Ennek az átöblítése jóval hamarabb készen is lett.
Majd elővettük a pékségben vásárolt kifliket és egy-egy akkor, frissen szedett paprikával megreggeliztük. A szabadtér levegője, a kellemes nyári idő már a paprikanövényeknek is megfelelő, ezért minden sátor nyitva volt, szellőzött. Néhány percig elcsodáltam a telep kedves csöndjét, amit csak egy méh pollen gyűjtése tört meg, ahogy virágról virágra járt.
Mint azt múltkori bejegyzésemben írtam ez a kápia fajta, a Kapitány a Duna-R Kft. fejlesztése. Ennek a vállalkozásnak a szentesi Kísérleti Kertjében is körbevezetett Bakó Dániel. A kert területe bár nem nagy, annak technológiai berendezései annál inkább lenyűgözőek. Nem csupán paprika van ott termesztésbe fogva. Sok fajból csak egy-egy sornyi növénynek jut hely, akkora a diverzitás az intenzív termesztési formákhoz képest. A teljesség igénye nélkül van ott szamóca, fekete szeder, tök, rózsa, lili, paradicsom és természetesen paprika, amiből három kisebb szabadtéri táblának is jutott hely. A szabadtéri paprika és tök növényeken kívül legtöbb társuk olyan függesztett tálcákon voltak elhelyezve, mint azt az első látogatásomkor látott paradicsom telepeken volt. Ezeken a tálcákon az elfolyó víz összegyűjtése a lehető legkönnyebben van megoldva és a növény magasodásának, a termés egyre feljebbi fejlődésének megfelelő magasságra állítható, ezzel kímélve azt, aki neki áll ezeket megszedni. Mindemellett hihetetlen tiszta környezetet biztosít az üvegházban.
A nagytelepen két csoport dolgozott. A diákok, akik nyári munkát végeztek a telepen és azon az alkalmazottak, akiket korábban megismerhettem, nekik ez állandóbb munkahely. A diákok a sátrakban azoknak a növényeknek a korábban elvágott, addigra elszáradt felső 2/3-át távolították el, melyek korábban a korompenész betegségtől szenvedtek – második látogatásom bejegyzésében található részletes beszámoló. Így addigra a lisztecskéktől is megtisztított sátrak immár minden jelentősebb fertőzéstől mentessé váltak. Az eltávolított növényi részeket a csapat összegyűjtötte kupacokba, amiket később arra szakosodott szolgáltató elvitt, mint zöld hulladék, hogy komposztként tovább hasznosuljon.
Az állandó alkalmazottak csapata a blokkban szedte a TV paprikát. Több alkalommal én is beálltam szedni, noha én jóval lassabban haladtam, mint gyakorlott társaim úgy gondolom megint fejlődött kicsit a képességem, amivel megállapíthatom, mikor érett a TV paprika.
A nagy telepen minden sátorban és a blokkban is találhatóak Agrosense szenzorok, érzékelő készülékek. Az Agrosense egy magyar fejlesztésű vezeték nélküli mezőgazdasági adatgyűjtő rendszer. A készülékek folyamatosan mérik a levegőhőmérsékletét és relatív páratartalmát, az adatokat pedig továbbítják a bázisnak, a telep számítógépének. Ez az eszköz jelentősen megkönnyítheti az érzékeny, intenzív termesztésben lévő növények megfelelő ellátását.
Végül a második, keddi nap befejezése képpen az ügyvezető egy kollégája, aki első látogatásom alkalmával bemutatott több paradicsom üvegházat és egy szarvasmarha telepet, ezúttal egy vaddisznó telepre vitt el. A telepen sok növendék lakik anyjukkal és a fő kannal, Emillel, akinek nagy termete, mély röffenései és szabályos agyarai első benyomásként valamelyest nyugtalanítóan hatnak az emberre, de mint azt gondozója kifejtette szelíd, mint a bárány.
Így telt el utolsó két napom Szentesen, a paprikák közt, ezzel lezárva az idei félévben teljesítendő gyakorlatomat.
Bár háromszor 2 nap nem sok idő, úgy gondolom olyan dolgokat láthattam és tanultam a Bakó-Kertészeti Kft.-nél tett látogatásaimon, amikre máshol nem lenne lehetőségem.
Ez úton is szeretném megköszönni a lehetőséget a betekintéshez.

 

Hamarosan feltöltöm a képeket is.

Nyomtatóbarát változat