Corvinus Fiatal Kertész Klub 2015.11.11.

Nyomtatóbarát változat

A félév második estjén ismét három előadást hallgathattunk meg. Elsőként a Syngenta képviseletében Varga Zoltán fejlesztőmérnök beszélt az új hatóanyagok fejlesztésének hátteréről. Előadásában rávilágított, hogy az új növényvédő szer hatóanyagok kifejlesztése óriási költségekkel jár. Ebből adódóan kevés cég tudja megtenni, hogy hatóanyag fejlesztésre fordítja bevételei jelentős részét. A rendelkezésre álló molekulák száma óriási, hozzávetőleg 1038 molekula közül válogathatnak a kémikusok. A fejlesztés folyamatában megfigyelhető egy szemléletváltás. Régebben az új molekulák tesztelésénél a hatásmód és a károsítók elleni hatékonyság volt az első. Ma azonban a kísérletek során a környezetre gyakorolt hatásokat vizsgálják első lépésben. Amennyiben megfelel a környezetvédelmi szempontoknak egy új molekula, akkor kezdik el vizsgálni, hogy milyen károsítók ellen alkalmazható sikerrel. Egy átlagos évben 250 ezer molekula teszteléséhez kezdenek hozzá. Ebből az óriási számból azonban csak átlagban 0,8 molekulából lesz ténylegesen készítmény. A 10-15 évig tartó kísérletezési és engedélyezési folyamat 250-300 millió $ költséggel jár. Zoltán rávilágított a kontakt és szisztemikus hatóanyagok előnyeire és hátrányaira egyaránt. A gyors strobilurin rezisztencia kialakulásának példáján kiemelte, hogy a szerrotáció, a kontakt és szisztemikus szerek kombinációban történő alkalmazása elsődleges fontosságú. Az integrált szemlélet része a kémiai növényvédelem mellett a technológiai és biológiai megoldások együttes alkalmazása is.

Az est második előadója Kocsis Zoltán fiatal gazda volt. Fajsz községben gazdálkodnak családjával és generációk óta foglalkoznak kisebb-nagyobb területen fűszerpaprika termesztéssel. Zoltán bemutatta a technológiájukat, elmondása szerint klasszikus fajták használatával, helyrevetéses technológiával termesztik a fűszerpaprikát. Nagyszülei és szülei is foglalkoztak paprikával, de amióta befejezte egyetemi tanulmányait már tejes mértékben ő foglalkozik ezzel a kultúrával. Sikeresen pályázott a fiatal gazda támogatásra, az elnyert összeg jelentős részét föld vásárlásra fordítja. A növényvédelmi problémák közül kiemelte a jó gyomirtás elsődleges fontosságát. A kórokozók közül a xantomonászos betegség megjelenhet, de nem okoz nagyobb problémát. A kártevők közül a levéltetvek és a gyapottok bagolylepke elleni védekezést tartja a legfontosabbnak. A gyapottok bagolylepke rajzását varsás szexferomon csapdás előrejelzéssel figyeli meg, és a rajzáscsúcs után 5-7 nappal végzi el a növényvédőszeres kezelést. Zoltán elmondása alapján az előrejelzés használatával kiváló hatékonysággal megvédhető a fűszerpaprika. A jövőben saját feldolgozó üzem létesítését tervezi, jelenleg az őrlést még nem ő végzi.

Az est harmadik előadója Benedek Borbála volt, aki nemrégiben az USA-ban eltöltött tanulmányútjának tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Kötetlen beszélgetéssé alakult az előadás. Bori a kint látottak közül a jó munkaszervezési fogásokat emelte ki, és a korszerű gépesítettséget. A saját családi gazdaságuk fejlesztéséhez is szeretné felhasználni a kint látottakat. Magas színvonalú bogyósgyümölcs termesztést folytatnak a tengerentúlon. További pozitív tapasztalat volt az elterjedt közösségi kertészkedés, illetve a farmokon végzett közösségi munka.

Nyomtatóbarát változat