Georgikon Fiatal Gazda Klub 2015.11.10.

Nyomtatóbarát változat

2015. november 10-én megrendezésre került a 2015/2016-os tanév őszi szemeszterének 2. Georgikon Fiatal Gazda Klub alkalma, amelyen Dr. Varga Zoltán, a Syngenta Magyarország Kft. Fejlesztőmérnöke, valamint Szakos Mátyás fiatal gazda tartott nekünk előadást.
Elsőként Dr. Varga Zoltán tartotta meg előadását.
Zoltán is „keszthelyi öregdiák”. Nálunk, a Georgikonon végezte tanulmányait. Az előadásában a növényvédő szerek előállításáról beszélt nekünk általánosságban, illetve egy új gombaölő szerükről, a Seguris Xtra-ról.
Manapság egy peszticidnek meg kell felelnie a jelen kor követelményeinek (környezetvédelemi szempontok, agrár-környezetgazdálkodási program, AKG)
Zoltán bemutatta nekünk azt, hogy egy növényvédő szernek milyen „rögös” úton kell végigmennie ahhoz, hogy forgalomba, azaz hozzánk gazdákhoz, végső felhasználókhoz jusson. Ez a „rögös” út annyit takar, hogy vizsgálatok sokaságán, laboratóriumi és szabadföldi teszteken kell keresztülmennie. Egy hatóanyag vizsgálata, illetve hogy abból növényvédő szer legyen sok időre és pénzre van szükség. Az előadása utolsó részében pedig a Seguris Xtra új gombaölő szerről beszélt nekünk.
Ezt követően Szakos Mátyás tartotta meg előadását.
Mátyás a Celli - Sághegyalja Mg-i és Ipari termelő és szolgáltató Zrt- ről tartotta az előadását.
A cég Vas megyében található a telephelyei pedig Celldömölkön valamint Alsóságon. 2001.10.31-én alapították a társaságot. Szántóföldi növénytermesztés mellett tejelő szarvasmarhatartással foglalkozik a vállalat valamint szántóföldi szolgáltatások mellett bérszárítást is vállalnak és festék előállítással is foglalkoznak.  Szántóföldi növények mellett a takarmánynövények termesztésével is foglalkoznak. A tejelő tehenészetük jelenleg 383 db tehénnel és azok szaporulatával működik. Nemrég pályázaton egy 200 db szarvasmarha befogadására is képes modern istállót építettek valamint egy trágya szeparátort is, ami elválasztja a szilárd és a híg trágyát egymástól. A telepük összesen 1000 db szarvasmarha befogadására képes. A közeljövőben ismét be szeretnének lépni az AKG-ba.

Nyomtatóbarát változat