Georgikon Fiatal Gazda Klub 2015.11.24.

Nyomtatóbarát változat

2015. november 24.-én megrendezésre került a 2015/2016 tanév őszi félévének utolsó Georgikon Fiatal Gazda Klub alkalma, mely alaklomból a Yara Hungária Kft-től Dr. Térmeg János és A Gallus Kft.-től Balogh Csaba üzemvezető tisztelt meg minket előadásával. 

Elsőként Dr. Térmeg János tartotta meg előadását.
János bevezetésként beszélt nekünk a Yara történelméről. Ezt követően tisztáztuk, hogy mi is az a műtrágya, ugyan is sok emberben él a műtrágyákkal szembeni tévhit. Ezután a múlt és a jelenkor műtrágya felhasználásáról, a fenntartható mezőgazdaságról, a Yara által vállalt környezetvédelmi tevékenységről, a precíziós mezőgazdaságról és a Yara Generációs Programról.

János fontosnak tartotta, hogy egy gazda ne csak műtrágyázzon, hanem tápanyag gazdálkodást folytasson. Ugyan is a műtrágyázás a tápanyag gazdálkodás egy része csak. A tápanyag gazdálkodás egy összetett folyamat, mely a talajminta vétellel kezdődik és egy tápanyag gazdálkodási tervet követően a tápanyag kijuttatást precíziós eszközözök, vagy ahhoz kapcsolódó eszközök segítségével végezzük el különböző időpontokban, majd időszakosan növény analízist követően a fellépő tápanyag hiányt tudjuk pótolni. A betakarítást követően kapunk egy hozamtérképet, amellyel a terméssel lekerült tápanyag mennyiséget vissza tudjuk pótolni arányosan.  
János megjegyezte, hogy idén is a Georgikon karon több hallgató is sikert ért el a Yara Generációs Programban.
Előadása utolsó részében pedig a búza, kukorica és a szója sajátos tápanyag utánpótlását magyarázta el nekünk az előadó.

Ezt követően Balogh Csaba tartotta meg előadását.
Csaba ez alkalomból a szalmonellózisról tartott nekünk előadást.
A szalmonella fertőzés az egyik legnagyobb és legkritikusabb problémája a jelenkor baromfi szektorának világszerte.
Csaba az előadásában egy Vas megyei baromfitelep szalmonella mentesítését mutatta be nekünk.
Az állatok elszállítását követően az ólakat „seprű tisztára” kell kitakarítani, majd mosás előtt vesznek mintákat az ólak különböző területeiről, berendezési tárgyairól. Ezt laboratóriumba küldik, majd kiértékelik. A mosást nagynyomású gépekkel végzik, majd ezután is mintát vesznek. A mosást követően fertőtlenítés következik. A fertőtlenítés habosítással-, gázosítással-, illetve ködképzéssel történhet. A munkaügyi várakozási idő leteltével ismét mintákat kell venni, majd kiértékelni. Ilyenkor a fertőtlenítés után, már nem szabadna lennie szalmonella fertőzésnek az ólakban. A fertőzést befolyásolja az ólak állapota, klíma, illetve a szigetelés épsége. Ugyanis a szigetelésben elbújhatnak olyan vektorok, amelyek a fertőtlenítést túlélik, és újra szalmonella fertőzést vihetnek az ólakba.

A másik fontos kérdés a baromfi vágóállat minősítésénél, hogy az adott cég betudja-e tartani a szalmonella mentességet a vágóhídra bocsátott állatoknál. Ugyan is erre a vágóhíd akár 5 % felárat is adhat és ez egy állománynál akár több százezer forint többletbevételt is jelenthet.
Köszönjük szépen az előadóknak, hogy megtiszteltek minket eladásaikkal!

Nyomtatóbarát változat