Fiatal Gazda Klubok - 2018. ősz - Első hét

2018.november 6-án útjára indult a NAK és az AGRYA együttműködésében a Fiatal Gazda Klub rendezvénysorozat. Az első héten 5 helyszínen, Tiszadobon, Keszthelyen, Szegváron, Kónyban és Kecskeméten zajlott le ugyanaz a program. Az előadások során részletesen bemutatásra került a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről összeállított javaslat csomagot is. Ez a javaslat csomag a jövőbe mutat, jövőbeni változásokra tesz javaslatot, számos olyan témában, ami közvetlenül is érinti a termelőket. A javaslat csomag célja, hogy gyakorlati szempontból vázolja a hazai élelmiszergazdaság számára kritikus pontokat, egyúttal azokra megoldási javaslatot is kínál. A NAK csomagjában szerepelnek az adózásra, a vállalkozási formák megváltoztatására, a földügyekre, az öröklésre, a generációváltás elősegítésére tett javaslatok is, amelyekről az előadás keretében tájékozódhattak a résztvevők.

A hazai gazdatársadalom generációváltását csak komplexen lehet kezelni, erre tesz javaslatot a NAK is. Ahonnan viszont érdemes kiindulni, az a jövedelmezőség. A NAK ebből a szemszögből közelíti meg az ide vonatkozó törekvéseit, hiszen az ágazattal együtt járó nehéz munkához és életformához csak ígéretes jövedelmezőség esetén fog csatlakozni egy fiatal.

Annak érdekében, hogy a hazai vállalkozói rétegről objektív és tiszta képet kapjunk a vállalkozási formák újragondolása, újratervezése és egyben egyszerűsítése szükségszerű. Az újratervezés során azonban szem előtt kell tartani az átláthatóság mellett, a kedvező adózási lehetőségek megtartását, beemelését. Az anyag bevezeti a családi mezőgazdasági vállalkozás fogalmát is, amely a jelenlegi családi gazdaságok kiváltására szolgálna, egy kft-hez hasonló működési alapokkal.

A hazai élelmiszergazdaság jövőbeni alakulását nagymértékben befolyásolja az uniós Közös Agrárpolitika 2020 utáni alakulása. Jelenleg a KAP 2020 előkészítése zajlik, folynak a tárgyalások, folyik a lobbizás. A hazai gazdálkodók érdekei uniós szinten erőteljesen, minden lehetséges fronton képviselve vannak. Azt azonban jelenleg még nem látjuk, mi lesz a KAP 2020 végleges formája és iránya.

Sokat említett téma egy-egy gazdálkodói fórumon a földkérdés. Ezen a fórumon is előkerült ez a téma, ahol szintén szükséges a jövőbeni változtatás, fejlődés. Nemcsak az osztatlan közös tulajdonok ügye várja sok éve a megoldást, hanem a föld öröklésének menetét is érdemes lenne felülvizsgálni.

A javaslat csomag bemutatását követően sor került a jelenlévők kérdéseire és hozzászólásaik megosztására is. A javaslatcsomag indokoltságát a jelenlévők is alátámasztották, egyúttal hozzászólássokkal és további javaslatokkal éltek. A javaslatcsomag megtárgyalása majd társadalmasítása során, a Kamara lehetőség szerint beépíti ezen felvetéseket, mellyel a teljes hazai élelmiszergazdaság jövőbeni fejlődését szeretné elősegíteni.

Fontos azonban leszögezni, hogy a kamarai javaslatcsomag egyelőre a kamarai törekvéseket foglalja össze, azaz ezen változások esetleges életbe lépése még sok-sok előkészítő munkával és egyeztetéssel jár. Ezek a tárgyalások a javaslatcsomag számos pontjánál már elindultak, a tényleges szabályozásbeli változások viszont inkább középtávon, azaz néhány hónapon-éven belül várhatók.

Finanszírozás nehézségei

Nagyon nehéz eligazodni a rendelkezésre álló lehetőségek között. Ebben a döntésben próbált segíteni a harmadik előadó. A bankszféra alapvetően minden szereplő felé nyitott, legyen az őstermelő, kis- és középvállalkozó, vagy nagy vállalkozás. A jelenlegi helyzetben, amikor a Vidékfejlesztési Program igen jelentős lehetőséget jelent a hazai agrár vállalkozói szféra számára, különösen fontos lehet a külső finanszírozás.

Ekkor jön a nagy kérdés… hogyan válassz banki terméket?!

A lehetőségek tárháza korlátlan. Létezik terület alapú támogatás előfinanszírozása, akár 2 évre előre is. Létezik beruházás támogatás, fix vagy változó kamatozással. Létezik exportált termék előfinanszírozása és még sok minden más is. A fontos kérdés viszont mindig az, hogy vajon mi biztosítja a fedezetet?

A bankszféra az elmúlt években érezhetően egyre inkább elmozdult a rugalmasság irányába, hiszen a bankok is próbálják kezelni a vállalkozók mindennapjainak sokszínűségét és anyagi helyzetük összetettségét.

A kérdések alapján is megállapítható, hogy a fiatal gazdák érdeklődnek a banki lehetőségek után. A fiatal gazdák tőke iránti igényét már számos kutatás megmutatta, ez az igény a rendezvényen is megjelent.

A bankok és a digitalizáció. A banki digitalizáció ütemesen zajlik, ami rövid időn belül már várhatóan ki is épül. Ennek egyrészt költséghatékonyság okai vannak, másrészt az ügyfelek is kényelmesen, inkább otthonról szeretnék ügyeiket intézni. Ugyanakkor, a középvállalkozásoknál továbbra is fontos marad a személyes kapcsolat, főként egy-egy hiteltermék választásakor. Sajnos a banki szféra kapacitás hiányában a digitalizáció irányába történő elmozdulás szükségszerű. Erre egy példa az okosATM is, ahol nemcsak pénzt vehetünk fel, hanem pénz befizetésére is lehetőségünk van.

Ezek a megoldások éppen a fiatal gazdáknak testhezálló megoldások épülnek ki folyamatosan, akik jóval nyitottabbak az új, akár elektronikus megoldásokra, „cserébe” viszont gyors és rugalmas szolgáltatás és egyben tényleges megoldásokat várnak el. 

Jövőbeni fejlesztési lehetőség akár egy olyan hitel kalkulátor is, amely egy adott igényre rapid módon megmutatja, hogy melyik termék, milyen feltételekkel segíthet a beruházás megvalósításában.

Az első héten nemcsak a fiatal gazdálkodók, hanem a rendezvénysorozat előadói is sok olyan hasznos hozzászólást, tapasztalatot és javaslatot hallhattak a fiatal gazdálkodóktól, amelyek alkalmazása komolyan megfontolandó.