fgk
Fiatal Gazda Klubok
Gyakorló fiatal gazdák részvételével zajló kisebb események az agrárium szakmai és a szabályozási aktualitásairól.

Hírek

A második héten is jól alakultak 2019. téli Fiatal Gazda Klub események. Mind a 6 helyszínen nagy volt az érdeklődés. Az érdeklődés nem véletlen, hiszen olyan aktuális témák kerültek napirendre, mint a gázolaj visszaigénylés módja, a támogatásokkal járó adózás és az öntözés / kutak kérdése.

Folyamatos információk a bendő pH-értékéről? Automatikus riasztás farokharapáskor? Hazánkban tesztelik ezen megoldások prototípusait. Szarvasmarhatömeg mérése mobilos fotóval? Kulisszatitkok a fejlesztőktől.
A NAK és az AGRYA (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) „Fiatal Gazda Klub” rendezvénysorozatot szervez(ett) 2019. január 22. és február 14. között. A három blokkból álló sorozat egyikében az ifjú gazdálkodók a munkájukat segítő új, még prototípus jellegű informatikai megoldásokkal, a fiatalgazda-pályázattal kapcsolatos tudnivalókkal ismerkedhettek meg.  

A 2019-es tavaszi klub események első hetén, a tavaszi munkafolyamatokról szólt. Nemcsak a vetőmag fajta választásban, hanem a vetés tavaszi ápolásáról is szó esett.

A Fiatal Gazda Klub rendezvény sorozat 2019. január 22-február 7. között folytatódik. Új helyszínnel bővül a rendezvény sorozat. A szekszárdi agrár szakképző intézmény is helyet ad a továbbiakban a rendezvényeknek. Így a hat helyszín már a legtöbb fiatal gazda számára elérhető távolságba hozza az eseményeket.

Az AGRYA évtizedes múltra visszatekintő hagyományos program sorozata a Fiatal Gazda Klubok rendezvény sorozat. Az eseményeken a gazdálkodást érintő adminisztrációs feladatokról, a támogatásokról és a termeléshez kapcsolódó újdonságokról hallgathatnak meg előadásokat a jellemzően 40 év alatti résztvevők. Az események több ok miatt is eltérnek a hasonló agrár rendezvényektől.

2018.november 6-án útjára indult a NAK és az AGRYA együttműködésében a Fiatal Gazda Klub rendezvénysorozat. Az első héten 5 helyszínen, Tiszadobon, Keszthelyen, Szegváron, Kónyban és Kecskeméten zajlott le ugyanaz a program. Az előadások során részletesen bemutatásra került a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről összeállított javaslat csomagot is. Ez a javaslat csomag a jövőbe mutat, jövőbeni változásokra tesz javaslatot, számos olyan témában, ami közvetlenül is érinti a termelőket.

A Fiatal Gazda Klub harmadik hetén a gazdálkodók által elérhető támogatások voltak a középpontban.

A jelenlegi időszakban nagyon fontos kérdés a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert támogatások helyes elszámolása. Ebben kaphattunk segítséget a klubok alkalmával a megyei Kormányhivatalok képviselőitől.

A Fiatal Gazda Klub rendezvénysorozat második hete alkalmából az 5 helyszínen ismét fontos témák kerültek a középpontba. Fókuszban a földügyek címmel, nemcsak a jelenlegi földügyi szabályozásról, annak gyakorlati tapasztalatairól beszélgettünk, hanem a tudatos és okszerű tápanyag utánpótlás lehetőségeiről is. Hiszen fontos, hogy ne csak földünk legyen, hanem talajunk is.