Fiatal Gazda Klub - 2018. ősz - Második hét

A Fiatal Gazda Klub rendezvénysorozat második hete alkalmából az 5 helyszínen ismét fontos témák kerültek a középpontba. Fókuszban a földügyek címmel, nemcsak a jelenlegi földügyi szabályozásról, annak gyakorlati tapasztalatairól beszélgettünk, hanem a tudatos és okszerű tápanyag utánpótlás lehetőségeiről is. Hiszen fontos, hogy ne csak földünk legyen, hanem talajunk is.

A hazánkban jelenleg érvényben lévő földtörvény alapvetően egy szigorú szabályozás, így szigorú betartást követel meg minden szereplőtől. Nemcsak a hatóság, hanem az ügyfelek részéről is fontos a pontosság és az odafigyelés. Az előadásokat megtartását a földügyeket érintően országszerte a helyi földhivatal osztályvezetője kezdte. Helyszíntől függetlenül többszörösen kiütköztek a hatósági ügyintézés során felmerülő nehézségek, amelynek megoldásaiban sokszor fontos az ügyfelek odafigyelése, mellyel már sok hosszas eljárás megelőzhető lenne. Ilyen tipikus pontatlanság például, hogy az ügyfelek nem írják alá a szerződés minden oldalát, amellyel az ügyintézési határidő csak meghosszabbodik, pedig némi odafigyeléssel könnyen megelőzhető lenne.

A fórumon részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi földügyi referense is, hiszen a kamarának fontos szerepe van a földtörvény gyakorlati alkalmazásában.

Földed már van, és talajod? A figyelemfelkeltő mondat nem véletlen. Nagyon fontos újra és újra hangsúlyozni, hogy nemcsak a föld használatának megszerzése a fontos, hanem a használat módja is. Ebben a témában, gyakorlati praktikákról tájékozódhattak a klub résztvevői a múlt héten.

A föld (és persze a talaj) a gazdálkodók legfontosabb termelő eszköze. Éppen ezért az ezzel kapcsolatos rendezvényeken jól látható a résztvevők aktivitása is. Nem volt ez másképp a múlt heti „Fókuszban a földügyek” rendezvénysorozaton sem.