Fiatal Gazda Klub - 2018. ősz - Harmadik hét

A Fiatal Gazda Klub harmadik hetén a gazdálkodók által elérhető támogatások voltak a középpontban.

A jelenlegi időszakban nagyon fontos kérdés a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert támogatások helyes elszámolása. Ebben kaphattunk segítséget a klubok alkalmával a megyei Kormányhivatalok képviselőitől.

A legfontosabb pontok, amelyekre az előadók kitértek, a változás bejelentés volt. VP nyertesként lehetőségünk van a projekt megváltoztatására, amelyet be kell jelentenünk a Kormányhivatal felé. Egy-egy projekten belül lehetőség van a mérföldkövek újratervezésére is, vagy akár az eredetitől eltérő gépek, berendezések beszerzésére is. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy minden változtatást megfelelően indokolni szükséges. Hallhattunk az ún. kimentés lehetőségéről is, amikor a pályázó kivételes indokkal élhet pl. akkor, ha lekéste a 12 hónapos projekt megkezdési határidőt.

A gazdálkodóknak biztosított uniós támogatások alapjait a Közös Agrárpolitika határozza meg, amelynek megújítása zajlik. A legfontosabb kérdés a KAP 2020 utáni alakulása, amelyen jelenleg is dolgoznak a szakértők, nemzeti és uniós szinteken is. Jelenleg ide kapcsolódó rendelet tervezetek állnak rendelkezésünkre, amelyekből már sok mindenre tudunk következtetni, ugyanakkor még minden paraméter változhat. Annak érdekében, hogy megfelelően fel tudjunk készülni az előttünk álló időszakra, érdemes nyomon követnünk a KAP alakulását.