Elindult a 2019 téli Fiatal Gazda Klub szezon!

A 2019-es tavaszi klub események első hetén, a tavaszi munkafolyamatokról szólt. Nemcsak a vetőmag fajta választásban, hanem a vetés tavaszi ápolásáról is szó esett.

A talajba kerülő apró magvak sikeres kelését és kiegyensúlyozott fejlődését nagymértékben segíti a korai gyomkikapcsolás, amire számos eszköz létezik, a legfőbb kérdés általában a leghatékonyabb eszköz megtalálása. Emellett a hatékony és okszerű gazdálkodás egyik alapja a megfelelő mélységű talajművelés meghatározása. A növény igényeihez igazítandó a művelési mélység, hiszen indokolatlan mélyművelés esetleg plusz ráfordítást eredményez, ugyanakkor a termelés szempontjából nem feltétlenül indokolt. Ezzel egyben az ún. eketalp betegség is elkerülhető. A talajműveléshez hasonlóan fontos szempont az optimális tápanyag kijuttatás is, amelyet egy-egy tápanyagterv elkészítésével megalapozhatunk. Egyre nehezebb az optimális vetési körülmények biztosítása az egyre inkább szélsőséges időjárási feltételek miatt, ugyanakkor a vetés a sikeres gazdálkodásunk egyik alapja.

Az optimális tápanyag-utánpótláshoz már számos precíziós technológia is rendelkezésünkre áll. Az egyik ilyen a drónnal, vagy akár ortofotóval történő megfigyelés, vagy a növény állapot felmérés. A kulcs alapvetően nem a drón önmagában, hanem az új technológiák által beszerezhető információk okos felhasználása. Ilyen lehet a drónnal történő növényállapot felmérés, amihez már egy előre beprogramozott permetezési térkép és kijuttatás is kapcsolható precíziós gépek megléte esetén.

Jelentős kihívás a gazdák számára a növényvédő szerek egyre szűkülő köre és a hatóanyagok visszahívása. A kémiai növényvédelmi lehetőségek egyre inkább csökkennek, éppen ezért fontos szem előtt tartani az egyéb növényvédelmi szempontból hatékony technológiákat is. Ugyanakkor a nagy növényvédelmi vállalatok nem ülnek ölbe tett kézzel, hanem hosszú évek kutatómunkájának eredményeként újabb és újabb hatóanyagokkal jönnek a piacra, amelyek új reményt adnak, természetesen a környezetkímélő, nem kémiai növényvédelmi technológiák kiegészítésére.

A jó vetéshez és eredéshez nagyon fontos a jó minőségű vetőmag és a megfelelő fajta megvásárlása is. Ebben nyújthat iránymutatást a gazdák számára a GOSZ-VTSZ-NAK által szervezett őszi búza és kukorica fajtakísérletek, amelyek több évre visszamenő eredményeit a www.vszt.hu oldalon megtalálható.