Folytatódik a rendezvény sorozat

A második héten is jól alakultak 2019. téli Fiatal Gazda Klub események. Mind a 6 helyszínen nagy volt az érdeklődés. Az érdeklődés nem véletlen, hiszen olyan aktuális témák kerültek napirendre, mint a gázolaj visszaigénylés módja, a támogatásokkal járó adózás és az öntözés / kutak kérdése.

A gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése kapcsán a NAV szakembere ismertette a visszaigénylés menetét. A folyamat az elmúlt évek alatt sokat egyszerűsödött, ha csak a bevallás módjára, az elektronikus ügyintézés bevezetésére gondolunk.

A visszaigénylésre 5 évünk van, azaz a 2018-as gázolaj felhasználásunkat akár 2023-ban is igényelhetjük a támogatást. Fontos szempont viszont a de minimis támogatás, amit csak az adott felhasználási évet követő évben tudjuk igényelni. A visszaigényelhető jövedéki adó mértékét mindig a számla kiállításának dátuma határozza meg. A visszaigénylés beadásakor ugyan nincs szükség a felhasznált gázolaj munkaműveletekre történő lebontására, de utólagos NAV ellenőrzés során igazolni kell a felhasznált üzemanyag pontos felhasználását.

Hektáronként legfeljebb 97 liter gázolaj jövedéki adója igényelhető vissza, ami pontosan 90forint/litert jelent.

Bérmunka igénybevétele esetén, a szolgáltatási számlán fel kell tüntetni a felhasznált gázolaj mennyiségét. Ezt követően a bérmunkát végző felelős azért, hogy igazolni tudja a gázolaj beszerzésének eredetét.

A következő előadás során a támogatások adózásáról tájékozódhattunk. A támogatás mértéke nincs hatással a NAV által meghatározott adózási értékhatárokra. Mezőgazdasági kistermelő lehet az adózás szempontjából, 8 millió forint összeghatárig, amely határra semmilyen kihatása nincs a kapott támogatásnak. Viszont a járulék megfizetésének kiszámításánál már a támogatási összeggel is számolni kell.

A harmadik előadás egy sokat vitatott témát érintett, egészen pontosan a víz, öntözés, kutak bejelentéséről tartott tájékoztató előadást a területileg illetékes Katasztrófavédelmet képviselő. A hallgatóság sorában mindig akadt olyan gazdálkodó, akit érint a kutak bejelentésének kötelezettsége. A hatóság részéről együttműködő magatartást tapasztaltunk, minden egyedi ügyre igyekeztek választ adni.